Bedrift
Farge

Familiesommer på hytten

Ingen familier er like, men det finnes noen likhetstrekk - både gode og mindre gode. Som for eksempel den såkalte herlige sommerferien på familiehytten med hele gjengen samlet. Hei hvor det går!

Allerede etter første måltid har irritasjonen vokst over hvem som bidrar til matlagingen, borddekkingen, oppvasken for ikke å nevne hvem som tok regningen da måltidet ble handlet inn.

Men vi nordmenn elsker hytteliv. Andelen som ønsker å kjøpe seg en egen hytte har økt. I et samfunn der hverdagen er fullspekket av aktiviteter og jobb, drømmer mange om å eie sin egen fritidsbolig hvor man kan trekke seg tilbake fra hverdagens fjas og mas, og lage egne regler uten å måtte ta hensyn til slektninger i alle aldre. Samtidig har også økonomien hos den gjengse nordmann blitt bedre slik at antallet hytter og fritidseiendommer har økt de siste årene.

Nå er det høysesong for kjøp og salg av fritidseiendommer ved sjøen. Hvordan kan du og din familie få råd til det?

Når du skal kjøpe fritidsbolig må du finne ut av hvor mye du har råd til og lyst å bruke. De fleste vil ha behov for å låne penger av banken når de skal kjøpe hytte. Da vil banken, på lik linje med når du skal kjøpe vanlig bolig, se på tre grunnleggende forhold når du søker om lån.

Først, avtal et møte med banken din slik at dere kan gå gjennom økonomien og får diskutert det handlingsrommet som finnes for dere.
Banken vil vurdere om du har tilstrekkelig betjeningsevne. Med det menes om du har tilstrekkelig inntekt til å betale løpende forpliktelser på et lån på hytten. Banken vil også teste om du har råd til å takle en renteoppgang. Det andre er om du har betjeningsvilje. Har du hatt utfordringer med uoppgjorte regninger og inkassosaker? Det kan være et dårlig utgangspunkt om du ønsker lån av banken, så det er en stor fordel å ha orden i økonomien. Det siste banken vil se på er hvor stor sikkerhet du kan stille i form av egenkapital.

Ettersom prisutviklingen i boligmarkedet har vært svært god de siste to tiårene sitter mange med store sparegriser i boligene sine. I tillegg har mange benyttet et lavt rentenivå til å betale ned på boliglånet sitt.

Høye eiendomsverdier betyr at mange har kapital som kan stilles som sikkerhet når man skal kjøpe fritidseiendom. Det er derfor ganske vanlig å bruke ledig sikkerhet i boligen som egenkapital overfor banken når du skal ta opp mer i lån.

For å finne ut av hvor mye ledig sikkerhet man har i boligen sin kan man enten invitere inn en autorisert eiendomsmegler på befaring til boligen din. Alternativt gjøres det en beregning basert på verdier som ligger i bankenes tilgjengelige eiendomsregistre.

En viktig vurdering i jakten etter den perfekte sommeridyllen er å stikke fingeren i jorden og vurdere hvorvidt man faktisk ønsker å ta seg råd til å ha egen hytte. Å både ha vanlig boliglån og hyttelån kan bli ganske mye i lån totalt. Derfor tenk deg godt om.

Etter en sommer alene på din nye, egne brygge med fred og knusende ro, så kan det til og med hende at savnet etter bråk, støy og trange middagsbord med måltid på skift fremstår som drømmeferien.

Ha en fin sommer med din familie!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor