Bedrift
Farge

En glipp kan koste dyrt

Alt er enklere nå til dags. Og noen ganger er det faktisk så enkelt at viktige ting glipper.

Nedtellingen har startet. Ikke nødvendigvis i mitt hode, men åpenbart i datasystemet til flyselskapet vi skal reise med i sommer. Det ramler inn med mail som minner meg på reisen vi har foran oss, som lurer på om vi har behov for hotell og leiebil og all slags herlige mersalgsprodukter et flyselskap kan friste med.

Og når den store avreisedagen omsider nærmer seg, dumper atter nye meldinger inn. Og da forventer jeg at sms’en med ombordstigningskortet mitt tikker inn noen timer før flyavgang på mobilen. Med mindre jeg har alt i en app da.  

Flybransjen har gjort betydelige fremskritt de siste årene, og det å reise i dag er lekende lett. Med mobilen i hånden kan du få ut bagasjelapp, deretter suse rett til sikkerhetskontrollen og gjennom til gaten og flyet. Ahh… herlig friksjonsfritt.

Reiser mer og lengre
Dette speiles også i reisestatistikken. Nordmenn reiser mer enn før og vi reiser oftere til destinasjoner som er betydelige lengre unna hjemlandet enn det som var normalt for få år siden. Vi lever også lengre slik at andelen eldre som oppholder seg i utlandet over lengre tid har gått opp. Denne trenden merker også forsikringsselskapene.

I 2016 var reiseerstatningene rekordhøye og til sammen på over 2 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Erstatninger knyttet til sykdom utgjør nesten halvparten av dette og er den klart største erstatningsposten. Nesten 95 000 mennesker ble syke på reise i fjor.

Ifølge Sparebanken Vest sitt deleide forsikringsselskap er ulykkesskader, reisesyke og tapt eller stjålet reisegods overrepresentert om sommeren. Deres statistikk viser videre at hver tredje reiseskade skjer i løpet av sommermånedene. Og tall for Spania, et yndet feriested for nordmenn året rundt, viser at hvert år dør ca. 100 nordmenn i landet. Trist, men sant. Dessverre viser også statistikkene at hvert eneste år og hver eneste sommer har nordmenn glemt å tegne en reiseforsikring før de setter seg på flyet.

Manglende reiseforsikring kan bli svindyrt
La meg ta et tenkt eksempel. En familie på fire reiser til Syden i ferien. Første hinder for en perfekt toukers med sol og strand starter i ankomsthallen. Fire svære kofferter dukker aldri opp på bagasjebåndet. Har du da en tilfredsstillende reiseforsikring kan du få dekket en del tusenlapper per person om forsinkelsen er på fire timer eller mer. Heldigvis dukker ofte kofferter opp igjen, men det er en del som har opplevd å miste bagasjen helt. Det er en litt verre situasjon, og for en familie på fire kan det koste en del tusen å erstatte alt.

Å oppsøke lege i utlandet kan koste dyrt om du ikke har en reiseforsikring som dekker utgiften. Enda verre er det at du kan risikere å ikke få nødvendig medisinsk behandling dersom du ikke kan bevise at du har et forsikringsselskap i ryggen som vil gjøre opp regningen for deg. Flere saker i media har vist at dette skjer fra tid til annen. Med reiseforsikring i bagasjen vil du få dekket både sykehusopphold og hjemtransport ved sykdom eller ulykkesskade.

En av årsakene til at mange antakeligvis ikke har gyldig forsikring er at de tror de er dekket, men uten å være det. La meg gi noen eksempler som det slettes ikke er uvanlige å havne i.

Det er mange som har reiseforsikring knyttet til kredittkortet sitt. En positiv fordel, men som har noen begrensninger. Forsikringen gjelder vanligvis kun når over 50 prosent av reisen betales med kortet – ikke bare flyturen, men også oppholdsutgifter. Du må altså belage deg på å bruke det aktuelle kortet under ferien, noe som ikke alltid er praktisk gjennomførbart.

En annen situasjon er der hvor ungdom ikke lengre hører med under foreldrenes forsikring. Her varierer aldersgrensen fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, men vanligvis må unge tegne egen forsikring når de fyller 21 år.

Et tredje eksempel er ved reiser som varer utover den perioden forsikringen varer. Her er det også variasjon mellom de ulike tilbyderne, og skal du virkelig ut på langtur jorden rundt er dette et viktig punkt å sjekke opp da det kan bli dyrt å forlenge forsikringen.

Ulik praksis for hva som dekkes
Spennende aktiviteter er høyt oppe på listen når nye land skal utforskes, og mange gleder seg til å teste nye grenser innen ekstremsport enten det er strikkhopping, fallskjerm, rafting, dykking eller andre aktiviteter som utsetter en for økt skaderisiko. Forsikringsselskapene har imidlertid ulik praksis for hva de dekker av risikoaktiviteter. Noen dekker mye og noen dekker nesten ingenting. Sjekk derfor vilkårene om du er i tvil før du hiver deg ut i fritt fall.

En reiseforsikring koster ikke all verden, og jeg anbefaler at man gjerne tegner en helårs reiseforsikring. Da er man dekket så fort man forlater sin egen eiendom, og man trenger ikke tenke på det hver gang man skal dra avgårde. Enkelt, ikke sant? Uten å glippe.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor