Bedrift
Farge

"De økonomiske fjellvettreglene"

Mens noen har startet nedtellingen til fridagene i påsken, har andre begynt å tenke på alle de praktiske, litt kjedelige, men nødvendige forberedelsene for å trygge påskeutfarten.

Du kan kanskje huske at du har vært vitne til følgende scene: Litt sur vind, minusgrader, vi er 1.200 meter over havet, en varseltrekant står plassert rett foran en krapp sving, og rundt svingen – der står en bil med nødblinken på. Bilen er selvsagt full av barn i baksetet, bagasjerommet fylt til randen og du ser en fortvilet far som forsøker å løse problemet under panseret.

Herlig start!

Skal du opp på fjellet i påskeferien? Det kan bli en flott opplevelse, eller det kan bli et mareritt om bilen stopper midt på fjellet. For hva gjør du da?

Svaret beror litt på om du har en bilredningsavtale, inkludert hvilke type forsikring du har. Det er mange som betaler for egne avtaler med private bilorganisasjoner som tilbyr veihjelp, mens noen bilforhandlere også garanterer for at de hjelper deg i nøden etter gitte kriterier. Har du de rette forsikringsdekningene får du også hjelp midt oppå fjellet.

Norge er det lovpålagt at alle biler skal ha ansvarsforsikring. Den dekker skade på personer, skade du påfører andres kjøretøy, andres eiendom og rettshjelp. I tillegg velger mange å oppgradere forsikringen sin slik at de har enten delkasko, kaskoforsikring eller til og med en utvidet bilforsikring (toppdekning). Velger man delkasko så får man en forsikring som dekker brann, tyveri, glass-skader og veihjelp. Enten bilen står fast på høyfjellet eller hjemme i garasjen. Delkasko dekker imidlertid ikke skader på bilen som du selv er skyld i.

Heldigvis viser tallene til Sparebanken Vest at blant våre kunder som har bilforsikring i Frende Forsikring har over 90 prosent enten delkasko eller kasko.

Den største fordelen ved å ha kasko er at du får erstatning dersom du kjører utfor, bilen velter eller kolliderer uansett hvem som har skylden. Det kan være noe å tenke på når du kjører over fjelloverganger. Så sjekk gjerne før reisen hvilke forsikring du har på din bil.  

På vei over fjellet bør du også ta andre forhåndsregler. Sjekk at du har nok luft i dekkene, full tank på bilen og pakket bagasjen slik at dere ikke risikerer at gjenstander flyr fremover ved en kraftig brems. Skiboks på taket er praktisk – også til mer enn bare ski – men den må ikke overfylles. Sørg også for å montere den forsvarlig slik at den ikke faller av under kjøring, og å låse den slik at ingen kan forsyne seg med de nye skiene til familien.  

Når du forhåpentligvis, trygt og godt har ankommet fjellet i påsken er det dessverre mange uønskede hendelser som fortsatt kan dukke opp.

For å begynne med noe av det kjedeligste. Sprengte vannrør på grunn av frostskader, og vannoversvømmelse inne. Det er et trist syn som møter deg når du låser opp døren. Da bør du ha hytteforsikringen din i orden.

Neste punkt er ganske selvfølgelig, men likevel er det mange som ikke har det. Reiseforsikring. Har du det? Den kan også være redningen dersom du får frastjålet skiutstyret ditt. Forsikringsbransjen anslår at ski og utstyr for rundt 12 millioner stjeles hvert år. Et godt triks for å unngå slik uflaks er å plassere skiene hver for seg. Da blir det i hvert fall litt mer krevende for tyven å ta dem. Et annet alternativ er å låse skiene.

Og når vi først er inne på det å ha uflaks. Vent med telefonsamtaler og med å sjekke sms-er til du er kommet ut av skiheisen.

Selv om årets påske kommer sent er påsken høysesong for redningsoperasjoner i fjellet. Samtidig viser bildet at nordmenn ligger betydelig lavere på skadestatistikken i alpinanleggene enn våre svenske og danske naboer.

Mye av forklaringen er nok at nordmenn er dyktige alpinister og flinkere til å bruke hjelm i skibakken, og det kan også være årsaken til at det er færre tilfeller hvor den skadde får store hodeskader enn for noen år siden. Samtidig kan også hjelmen gi en falsk trygghet og bidra til at mange kjører fortere og mer hensynsløst. Majoriteten av skadene i skitrekket kommer av at vi er uheldige, eller kanskje udyktige, og faller. Men også en del stygge skader skjer fordi man blir påkjørt av andre.   

Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap. Min anbefaling er å ha en egen ulykkesforsikring, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne i familien. Det er fordi da kan du få god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid etter en ulykke.

Med ønske om en trygg og skadefri påskeferie!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor