Bedrift
Farge
Foto: Colourbox
IDYLL: Hytte på fjellet er drømmen for mange Vestlendinger.

Hytte = Drøm eller virkelighet?

Balsam for sjelen eller hodebry? Om en uke starter vinterferien her på Vestlandet, og det er høysesong for både skianleggene og eiendomsmeglere som selger hytter på fjellet.

Mange drømmer om å eie sin egen fritidsbolig hvor man kan trekke seg tilbake fra hverdagens fjas og mas. Men har du råd til det?

Nordmenn er et hyttefolk. I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter i Norge enn i Sverige og Danmark. Over 420.000 hytter og fritidseiendommer er registrert her til lands, og det bygges stadig mer. Hytten er for nordmenn ofte et kjært samlingssted for venner og familie.

Det er mange likhetstrekk mellom det å være på boligjakt og hyttejakt. Den mest praktiske forskjellen er vel ofte at mens man ha tak over hodet til hverdags, er hytte noe som man kan ha, og man har derfor ofte bedre tid til å sondere utvalget. Noen jakter nemlig etter den perfekte fritidsboligen i flere år for så å eie den livet ut.

Mange får utstedt et finansieringsbevis av banken sin når de skal på boligjakt. Dette beviset gir en oversikt over hvor mye du kan låne av banken og du har finansieringen klar til budrunden. Du kan gjerne ha et slikt finansieringsbevis klart for hånden når du skal på hyttejakt også, men da må du være klar over at beviset bare er gyldig en viss periode etter utstedelse, typisk tre måneder.

Når du skal kjøpe fritidsbolig må du finne ut av hvor mye du har råd til og lyst å bruke. De fleste vil ha behov for å låne penger av banken når de skal kjøpe hytte. Da vil banken, på lik linje med når du skal kjøpe vanlig bolig, se på tre grunnleggende forhold når du søker om lån.

Det første er om du har betjeningsevne. Med det menes om du har tilstrekkelig inntekt til å betale løpende forpliktelser på lånet. Banken vil også teste om du har råd til å takle en renteoppgang. Det andre er om du har betjeningsvilje. Har du hatt utfordringer med uoppgjorte regninger og inkassosaker? Det kan være et dårlig utgangspunkt om du ønsker lån av banken, så sørg for å ha orden i økonomien. Det siste banken vil se på er hvor stor sikkerhet du kan stille i form av egenkapital.

Prisutviklingen i boligmarkedet har vært svært god de siste to tiårene og mange nordmenn sitter på store eiendomsverdier samtidig som de har betalt ned på boliglånet.

Økte boligverdier betyr at mange har kapital som kan stilles som sikkerhet når man skal kjøpe fritidseiendom. Det er derfor ganske vanlig å bruke ledig sikkerhet i boligen som egenkapital overfor banken når du skal ta opp mer i lån.

La meg illustrere med et eksempel. Du har et bolighus med verdi 4 millioner kroner med restlån 1 million kroner. Da har du ledige verdier i boligen din på 3 millioner som kan fungere som ledig sikkerhet og egenkapital til fritidsbolig. For å gjøre dette krever gjerne banken at en autorisert eiendomsmegler kommer på befaring i boligen din for å gi en verdivurdering.

Et nytt moment som kom inn i regelverket fra nyttår av var at man ikke kan ha mer i lån enn fem ganger inntekten sin. Å både ha vanlig boliglån og hyttelån kan bli ganske mye i lån totalt. Viktig å huske på at man ikke strekker strikken så langt at hyttekjøpet fremfor å bli en glede blir en konstant bekymring for om man har råd til å betale for den.

Dersom du ønsker økt forutsigbarhet kan et alternativ være å inngå en fastrenteavtale. Det er en lånetype hvor renten på lånet er avtalt i forkant for et bestemt antall år. Typisk 3, 5 eller 10 år.  Det er ikke nødvendigvis den rimeligste lånetypen, men den egner seg godt for de som ønsker å sove godt om natten.

I tillegg til eventuelle lånekostnader må også andre typer utgifter inn i totalbildet. Avhengig av om du eier en hytte eller leilighet vil kostnadene variere noe. Det har blitt bygget mange leiligheter på fjellet, og da er som regel en del av utgiftene dine pakket inn i fellesutgiftene satt av sameiet. Dette kan være utgifter til måking, bygningsforsikringer, gass, varme i fellesarealer som f.eks garasje, bredbånd og kabel-tv.

Les nøye hva som inngår i de månedlige felleskostnadene når du er på visning. I noen kommuner er det også eiendomsskatt i tillegg til kommunale avgifter.

Andre utgifter som kommer i tillegg er strøm og forsikringer. Eier du hytte må du ha hytteforsikring, samt egen innboforsikring for fritidsboligen. En feil mange gjør er at de undervurderer verdien av alle gjenstandene man eier. Kostnader til vedlikehold skal man heller ikke undervurdere, og da tenker jeg spesielt dersom man velger å kjøpe en eldre fritidsbolig. Å kjøpe en gammel, men rimeligere hytte kan fort bli nesten like dyrt som å kjøpe alt nytt.

Egen hytte på fjellet er bare en fjern drøm for mange. Men man trenger verken være millionær, ha rik familie eller være så heldig å arve en for å realisere drømmen. En meget smart måte å finansiere deler av kostnaden med å eie egen fritidsbolig er ved å leie den ut i helger og ferier du selv ikke er der.

Likevel er det faktisk svært få nordmenn som ønsker å leie ut sin egen hytte sammenlignet med våre nordiske naboer, og det på tross av at interessen for leie fritidsbolig er økende både fra nordmenn og utlendinger som ferierer i Norge.

Ønsker du å leie ut hytten så husk at du må skatte for utleieinntekten dersom de overstiger 10.000 kroner. Da regnes 85 prosent av det overskytende beløpet som skattepliktig inntekt. Husk også at for å unngå å måtte skatte av en eventuell salgsgevinst ved salg av fritidsboligen er regelen at du må ha enten eid hytten i 5 år eller ha brukt den som egen fritidsbolig i mer enn 5 av de siste 8 årene. 

Skatteregelen er nok en grunn for å tenke nøye gjennom hytteinvesteringen, både når det gjelder beliggenhet, størrelse, brukshyppighet og vedlikeholdsbehov.

Lykke til på hyttejakten!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor