Bedrift
Farge
Villa

Drømmen er en villa

Jeg husker en lærer jeg hadde som introduserte uttrykket «Villa, Volvo og Voff-voff». Han brukte det som en samlebetegnelse på det den perfekte kjernefamilien foreldregenerasjonen higet mot. De som hadde gått gradene i livet og tilslutt nådd det ultimate klimakset.
Som ung og temmelig naiv elev, fremdeles i opposisjon og i løsrivningsfasen fra mine egne foreldre, husker jeg fortsatt min umiddelbare reaksjon. Var det liksom så mye å jage etter? Så feil kan man nesten ta. 

For hva jakter dagens generasjoner etter? 
Forskere kunne selvsagt badet i dette altomfattende spørsmålet. Men hvis vi innsnevrer det til å se på livsløpet til folk flest og ser på hvilket bomønster man foretrekker så tyder svarene på at generasjoner følger hverandres spor. 

En undersøkelse Respons Analyse har gjort for Eiendomsmegler Vest viser at det klassiske bomønsteret som har preget nordmenn i mange år lever i beste velgående. 

Når man starter boligreisen i alderen 20-30 år er det leilighet som ofte er den store drømmen. Hele 53 prosent av dem under 30 drømmer om å kjøpe egen leilighet. For denne aldersgruppen er det viktig at boligens standard er god. Utover dette er det ikke så mange egenskaper som de unge er mer opptatt av enn eldre. En forklaring på det kan være noe så enkelt som at toppen av lykke for dem er å bare komme seg inn i boligmarkedet, og hvorvidt boligen har sol eller utsikt er av mindre betydning. 

For å klare å komme seg inn på boligmarkedet kreves – uansett alder at du har orden i økonomien når du skal ta opp boliglån. I tillegg må du ha minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital. For å klare dette kan det være lurt å starte med boligsparing allerede i tidlig alder. Klarer du å spare jevnt er du ett steg nærmere å realisere boligdrømmen. 

La oss si at du og kjæresten din begynner med en liten toroms leilighet. Etter hvert som familien blir større øker også behovet for økt plass. I tillegg til ønsket om en liten hageflekk hvor barna kan boltre seg. Neste steg som mange tar er å kjøpe et rekkehus eller en tomannsbolig. Det er ofte dyrere enn en leilighet, men rimeligere enn en enebolig. Majoriteten slår seg imidlertid ikke til ro med å bo i et rekkehus resten av livet. Det tyder i alle fall undersøkelsen på. Bare 8 prosent svarer at dersom de skulle kjøpt ny bolig i dag så ville de valgt å kjøpe et rekkehus eller en tomannsbolig. 

Majoriteten av rekkehusene finner man utenfor bykjernen, i bydelene. Selv om man gjerne bytter ut bynære leiligheter med større bolig i mer desentrale strøk, må man ofte betale et mellomlegg for å få seg en større bolig. 

For en liten familie med stram økonomi og utgifter til barnepass, gjerne bil og alle de kostnadene som medfølger når man får barn, kan det være krevende å få seg et rekkehus. 

Et råd til dere som bor i leilighet i dag, men som ikke forventer å bo der for alltid er å fortsette med den faste sparingen som du gjorde inntil du kjøpte din første bolig. Et annet råd er å betale ned så mye som mulig på lånet ditt mens du bor i leilighet, slik at du har mulighet for å ta opp nytt lån når du skal flytte videre. 

Det de aller flest drømmer om er imidlertid å kjøpe seg en enebolig. Hele 68 prosent i aldersgruppen 30 til 44 år ville kjøpt seg en enebolig om de kunne velge i dag. Den kan gjerne ligge i randsonen av byen eller i nærheten av et tettsted og de viktigste egenskapene boligen må dekke for denne aldersgruppen er nærmiljøet og solforhold. 

Men hva er det egentlig med enebolig som er så forlokkende? Hagearbeid, oppussing, tumleplass og bodplass? Armslag og avstand til naboer? Vi har vel alle ulike forklaringer. Andre ting som man ser etter når man jakter på bolig er avstand til dagligvarebutikk, friluftsområder, barnehage, skole og offentlig kommunikasjon.

Sparebanken Vest opplever vi at de aller, aller fleste unge ønsker å snakke med en rådgiver når de skal kjøpe seg sin aller første bolig. Det er forståelig. Hele boligkjøpsprosessen er ukjent terreng og spørsmålene står i kø. 
Når man beveger seg videre til neste bolig er kanskje spørsmålene færre, men samtidig skal man da både selge og kjøpe bolig. Det første spørsmålet mange stiller seg er om man skal kjøpe ny bolig før man selger den eksisterende. 
Mitt råd er å få en verdivurdering av boligen din og snakke med banken om muligheter for mellomfinansiering. 
Fordelen med å selge først, er at du fjerner risikoen for å bli sittende med to boliger over en lengre periode. Du vet hvor mye du har å kjøpe for når du selv skal kjøpe, og du slipper unna mellomfinansiering. Mellomfinansieringen er nemlig noe dyrere enn rentene du betaler på et langsiktig lån.
Ulempen er at du gjerne må flytte ut før det er klart for overtakelse i din nye bolig. Noen vil kanskje la seg stresse til å kjøpe et objekt fordi de begynner å få hastverk med å finne tak over hodet, uten at det nødvendigvis er drømmehuset.

Hvor mye den enkelte boligselger legger i sitt eget salg varierer i stor grad. Dette til tross for at enkle grep kan utgjøre titusener i forskjell på salgssummen. Å få inn en eiendomsmegler som gir deg de rette rådene for hva du bør gjøre med boligen din før visning og salg er en fordel. 
Når du så har funnet drømmevillaen – er du da fornøyd? Åh nei da, hele 64 prosent av de over 60 år sier at hvis de skulle kjøpt bolig i dag ville de kjøpt leilighet. 
Endelig godt at det da bygges mest leiligheter!

Sjekk pris på boliglån her

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor