Bedrift
Farge

O jul med din glede. Eller?

Mens noen forbinder julen med glede, hygge og koselige forberedelser, forbinder andre desember med mas og bekymring for om de har råd til julen.

Kanskje ikke så rart når vi ifølge hovedorganisasjonen Virke vil handle for 58 mrd kroner i julen i år. Det er om lag 4 % mer enn i fjor. 

Hva betyr så julen og julehandelen for din lommebok? Virke har anslag på det og, og de tror vi kommer til å handle for om lag 35 prosent mer i desember måned enn snitt for øvrige måneder i året. 

Det er ganske mye, selv om de fleste av oss får halv skatt i desember. I snitt tror man hver person i Sogn og Fjordane vil bruke 10.040 kroner på desemberhandel. Har du det beløpet? Og hvordan bør du forberede deg til julehandelen?

Mitt råd nummer én er: Lag deg et enkelt julebudsjett. 

Hvem skal du gi gaver til, og hvor mye skal de koste. La budsjettet styre gaveinnkjøpene, og ikke gavevalget styre budsjettet. Viktig, men vanskelig. 

Begynn også i god tid slik at du har mulighet for å sjekke ulike priser. Dette gjelder både innkjøp av gaver og mat. Vi øker nemlig mat- og drikkeutgiftene betydelig i desember, og det er en trend at stadig flere ønsker å kjøpe mat fra lokale leverandører. Og det på tross av at det fra tid til annen er dyrere enn å kjøpe mat i de store matkjedene. 

Jeg er vanligvis en tilhenger av å kjøpe ting på tilbud, men akkurat når det gjelder gaver så bør du være oppmerksom på at du risikerer å ikke få byttet en vare dersom den er kjøpt på tilbud. 

Handle på nett? Det er og en økende trend at stadig flere handler gavene på nett. Sjekk byttemulighetene

Hvis gaven er handlet på nettet, kan du benytte deg av angrerettloven. Den sier at dersom du ikke er fornøyd med varen kjøpt fra en norsk eller europeisk nettbutikk, har du en angrefrist på 14 dager. Kjøperen skal også motta et standard angreskjema, og butikken plikter å legge til rette for at det skal være enkelt å angre. Samtidig er det en god handleregel når du kjøper på nettet å undersøke litt i forkant hvor enkelt det faktisk er å returnere en kjøpt vare. 

Det er også slik at når du benytter kort til betaling på nett er du dekket av kortgarantien. Får du ikke varen, eller leverandøren går konkurs, kan du kreve kortselskapet for pengene. Det er det mange som ikke vet, selv om vi bruker kort som aldri før. 

Og når vi først er inne på sikker netthandel. Det finnes en informativ side som heter trygg e-handel hvor det finnes en liste over sertifiserte butikker. Sjekk gjerne om din(e) butikk(er) er der. Skriv også ned etter hvert som du handler hvor mye du har brukt.  Da er det lettere å se om du avviker underveis. 

Ikke kjøp for penger du ikke har, og heller ikke kommer til å få. Tall fra Sparebanken Vest viser at våre kunder benytter seg gjerne av muligheten for å betale med kredittkort, men bruken i desember i fjor var ikke nevneverdig høyere enn den var i øvrige måneder det året. Det er et sunnhetstegn, men dessverre er det nok en del som bruker lånte penger eller tærer kraftig på sparepengene sine. 

Si derfor nei til fristende tilbud om å få kjappe penger inn på konto. Det løser kanskje en akutt knipe der og da, men er ofte en dårlig løsning på lang sikt. 

En viktig huskeregel når du bruker kredittkort er at du må bestrebe deg på å betale hele regningen når den kommer til forfall en gang i januar. Det er viktig, ellers kan julegavene bli mye dyrere enn du hadde planlagt. 

Hva om du ikke har råd til å bruke mer penger på julen i år?

Det er du nok ikke alene om. Mange opplever et vanvittig kjøpepress og høye forventninger i forhold til å gjøre familie og venner til lags. Å ikke ha råd til noe oppfattes av mange som et tabu-emne, og det sitter gjerne langt inne å måtte meddele omverdenen at økonomien er trang. Mange strekker seg også langt og lengre enn det som er anbefalt for å ikke skuffe gavemottakerne. 

Jeg tenker at det står respekt og fornuft av å klare å stå i mot, og heller fortelle de du omgås «at dette har jeg ikke råd til» eller «jeg velger å prioritere annerledes». Og ikke minst; ofte er det kanskje enklere å gjøre noe med forventningene i forkant, enn å bruke hele 2017 på å nedbetale gjelda du bygget deg opp i desember. 

Du har tiden frem til julaften på deg. Lykke til. 


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor