Bedrift
Farge
Glade barn

Favorittene vi aldri glemmer og barnelærdom

Bugg. Husker du dem? Jeg husker da tyggegummien Bugg kostet 50 øre per stykk, og venninnene mine og jeg pantet flasker for å sikre oss hver vår med lakrissmak. I smug selvfølgelig. For vi fikk jo ikke gå på butikken uten voksne. Rampestrekene gav meg dog nyttig barnelærdom.
Barn som vokser opp i dag har på samme vis anledning til å pante flasker og handle snop. Og mange gjør nettopp det. Men det er likevel noen vesens forskjeller mellom 1980-tallet og i dag. 

Minibanken kom i 1977

For visste du at det var på slutten av 1970-tallet at de første bankkortene med magnetstripe kom til Norge, slik at de kunne brukes til elektroniske transaksjoner, som uttak av kontanter i minibanker? Den første minibanken ble introdusert i Norge i 1977. Den gang var det sjekkhefter og kontanter som gjaldt. Reiste du utenlands brukte du reisesjekker. For dagens 20-åringer anses ordet sjekkhefte som et fremmedord. I dag er det kort som gjelder. Og litt kontanter. Foruten stadig mer mobilbetaling. 

Vi bruker stadig sjeldnere kontanter

En undersøkelse som betalingsselskapet Nets har gjennomført viser at folk i alle de nordiske landene i løpet av de siste tre årene i enda sterkere grad har sluttet å bruke kontanter og at andelen kortholdere har økt. 

Nordmenn og svensker er de folkeslagene i Norden som sjeldnest bruker kontanter. Bare 7 % av nordmenn svarer at de betaler med kontanter på daglig basis, mens 17 % svarer de betaler cash bare én gang i kvartalet. Danskene er imidlertid det folkeslaget som er mest tilbøyelig til å bli et helt kontantfritt samfunn. 

Oppsummert viser undersøkelsen at nordmenn benytter kort som betalingsmiddel i 82 % av transaksjonene, 15 % av betalingene skjer med kontanter og 3 % av dem skjer ved hjelp av mobilbetaling. Kort har med andre ord en dominerende posisjonen. Hva betyr så det for den generasjonen som vokser opp i dag? 

Barn må lære seg den abstrakte verdien av penger
Barn i dag er nødt til å lære seg den abstrakte verdien av penger og ikke bare ved å ha kontanter i hånden. De må lære det på en annen måte enn den jeg benyttet da jeg pantet flasker til Bugg. 

Den største bøygen for mange barn er å lære grunnleggende økonomisk mestring. At kortet ikke er uuttømmelig, og at penger ikke kommer inn av seg selv. At det må gjøres en innsats for at det skal komme penger inn. Klarer de det allerede fra barnsben av vil det være til stor hjelp også senere i livet.

Lommepenger bør være betaling for arbeidsoppgaver
Det har vært mye snakk om hvorvidt lommepenger er bra for barna eller ikke. I arbeidslivet jobber man for lønnen sin. Det samme mener jeg bør gjelde for lommepenger. For å få lommepenger bør barna utføre en arbeidsoppgave, men man kan ikke kreve betalt for alle arbeidsoppgaver. Betaling bør bare gis når man gjør noe utover det som bør være en selvfølge. Slik tror jeg barn lærer mest og bidrar best hjemme. 

Min anbefaling er å lære barn og ungdom allerede fra tidlig alder hva en konto er. La barna få se på hvordan nettbank og mobilbank fungerer og hvordan en kontoutskrift ser ut. La barna sitte ved siden av når du overfører lommepengene fra din konto til deres konto. Etter hvert kan de få sin egen nett- og mobilbank slik at de selv får full kontroll på hva de har brukt penger på, og hvor mye de har igjen til forbruk eller sparing. Slik vil de da forstå hvordan penger kommer inn og går ut fra en konto og man kan vurdere om barnet er modent nok til å ha sitt eget bankkort. 

Når bør barna få sitt eget bankkort?
Da må det klare å lære seg PIN-koden utenat og oppbevare den for seg selv, og det må vite hva det skal gjøre dersom de mister kortet.  
Selv om bankkort til unge under 18 år aldri kan overtrekkes, og har strengere rammer for maksimale uttak, anbefaler jeg foreldre å ha klare regler for hva pengene på kortet kan brukes til. Lag også gjerne egne regler sammen for hva som er øvre grense for hvor mye poden kan kjøpe for på egenhånd uten å måtte konferere med dere voksne. 

Det finnes også ulike korttyper. Noen tillater netthandel, andre ikke. Her må foreldrene ha et bevisst forhold til den korttypen barnet har. 
Som forelder til en under 18 år har du automatisk innsyn i ditt barns nettbank og kortbruk, og vil du hele tiden kunne kontrollere hvor mange penger som har gått med, og kanskje ikke minst; hva pengene har gått til. Det vil være mer krevende dersom poden går rundt med kontanter en lørdagskveld. 

Det store spørsmålet mange lurer på er hvor gammel bør barnet være når de får sitt første bankkort? Se an ditt eget barn. Søsken trenger heller ikke være like. Noen er modne nok når de er 7 år, andre 10 år, og atter andre må kanskje bli 14 først. 
I Sparebanken Vest er hovedregelen at barnet må være eldre enn 7 år for å få eget kort og vi ser at snittalderen når man får sitt første bankkort kryper stadig nedover. Nå har mer enn halvparten av unge mellom 7 og 20 eget kort. 

Barn synes det er stor stas å få sitt første bankkort. La det derfor være litt som en gulrot når barnet har bevist at det forstår enkel økonomi. Selv om det innebærer hemmelige turer til butikken med tomflasker for å tjene pantepenger under læringsprosessen. 


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor