Bedrift
Farge
Syklist

En syklists bekjennelser

Sykkel og sykling er igjen aktualisert. Antakelig av ulike grunner; flere enn normalt fulgte sommerens Tour de France grunnet mye innendørsvær. Birkebeinerrittet på sykkel gikk av stabelen i helgen. For ikke å glemme neste års sykkel-VM i Bergen. Eller rett og slett fordi sommerens vektøkning skal forsvinne.
Sykkel er også et billig fremkomstmiddel sammenlignet med bil- og kollektivtransport. Det finnes sågar også en egen Sykle til jobben-aksjon. Den har pågått i 43 år, så helt nytt er jo temaet ikke. 

Men har du noen ganger tenkt på likhetene mellom sykling og sparing? 

 1. Det skjer ikke av seg selv.
  Det passer aldri. Og det finnes ikke noe godt eller dårlig starttidspunkt. Etter år med dusinvis av tilslørte unnskyldninger for hvorfor det ikke lar seg gjøre å sykle til jobben, er det lett å møte seg selv i døren. Det tar for lang tid. Været er så dårlig. Sykkelen er for gammel. Jeg er for gammel. Lyden av sparefornektelse er påfallende. Har ikke penger å sette til side. Alltid tomt på konto i slutten av måneden. Trengte dessuten de nye støvlettene. I tillegg er renten så lav nå, og aksjemarkedet både dyrt og skummelt. Og jeg er for gammel for BSU.

  Erkjennelse: Det er aldri for sent å begynne å sykle eller spare, og ingen umulighet. Men det krever at du gjør en prioritering og innsats. Og så lenge man er i arbeidslivet blir man aldri for gammel for å spare. 
 2. Hvorfor i all verden gjør jeg dette?
  Det er ikke uvanlig at den optimistiske inngangsmelodien brått skifter toneleie. Hvem husker ikke den aller første økten en tidlig sommermorgen på vei til jobb? Den gikk som en drøm. Syklet som en gud. Selvtilfredsheten nådde klimaks. Alt dette var riktignok på vei til jobb. På vei hjem igjen om ettermiddagen var tankerekken en annen. Dette kommer aldri til å gå bra. Kommer til å dø av pustebesvær. Og saken ble neppe bedre av at syklister i fancy sykkeltøy kontinuerlig suste forbi på racersykler. Følelsen av å ha begitt seg utpå noe man aldri skulle gjort var påfallende.

  Erkjennelse: Skriv gjerne ned motivasjonen din for å starte med aktiviteten. Hva vil du oppnå? Å starte med noe nytt krever tålmodighet. Og det er ikke nødvendigvis alltid best å gå for fort eller høyt ut. For deg som ønsker å starte med sparing gjelder noe av det samme. Er målet å spare til en ferie, pensjon eller bolig? Greit å minne seg selv på målet når det butter imot.

  Et tips er å starte fast månedlig sparing. Gjerne et lavt beløp snarere enn et høyt månedsbeløp. I Sparebanken Vest sparer kunder i snitt 566 kroner i måneden. Begynn gjerne enda lavere, for det er mer motiverende å øke summen etter hvert, snarere enn å måtte ta ned sparebeløpet fordi du var for optimistisk.

  Sikrer du i tillegg at sparebeløpet blir trukket automatisk straks lønningen ankommer konto, er det også større sannsynlighet for at du klarer å holde fast ved sparingen. Ute av syne, ute av sinn er et kjent og dekkende ordtak. 
 3. Mange veier til målet.
  En nybegynnerfeil for syklister. Man tror man sykler raskeste og beste vei. Helt til man ser noen ta en avstikker. Er den kjappere og bedre?

  Erkjennelse: Sjekk alternative ruter. Det lønner seg ofte også å snakke med noen som har syklet traséen før deg, og som kjenner alle triksene.

  For en start-sparer gjelder tilsvarende. Hva finnes av sparetilbud i marked? Hva passer for deg? Skal du spare til noe du skal kjøpe om 1 år eller om 10 år? Det vil ha stor betydning for hvilke spare-alternativ du bør velge. En prat med en bankrådgiver som kjenner de ulike alternativene kan anbefales.
 4. Risiko
  Henger i grunnen sammen med punktet over. Den raskeste veien er ofte den mest utrygge. I sykkelverdenen kan det å sykle midt i veibanen ofte være kjappere, men samtidig farligere, enn å holde seg trygt på fortauet.

  I spareverdenen kan vi se det samme. Ulike spareformer har ulik risiko. Dersom du velger å spare i fond, for eksempel et aksjefond, må du påregne at verdien av pengene dine vil svinge over tid. Gevinsten kan imidlertid bli høyere enn om pengene blir stående trygt på en bankkonto.

  Erkjennelse: Du kan ikke unngå å ta noe risiko, men dine trasé-valg har stor betydning for hvor mye risiko du må ta.

  En fornuftig tilnærming til risikomomentet er å vurdere hvor lenge du skal spare. Skal pengene brukes til neste års ferie er banksparing, det vil si sparing med lav risiko, fortsatt å foretrekke siden du ønsker å vite beløpet du har tilgjengelig. Pensjonssparing er imidlertid typisk langsiktig sparing, og du kan gjerne ta litt høyere risiko. Fondssparing er et godt alternativ da. 
 5. Utholdenhet.
  Det finnes gode dager og mindre gode dager. Det vil komme regnværsdager. Garantert. Og som vestlending kan man ikke parkere sykkelen bare fordi det regner. Det samme gjelder for sparere. Renten går opp og ned. Aksjemarkedet likeså. Sparingen består.

  Erkjennelse: Når usikkerheten atter kommer, rykk tilbake til punkt 2. og finn frem arket hvor du skrev ned motivasjonen for å starte med syklingen eller sparingen. 
 6. Godfølelsen.
  Her blir ord overflødige. Selvsagt er det herlig når syklingen er overstått. Resultatene kommer. Bedre kondis, muskler, sparte bompenger for å nevne noe. For spareren er det også herlig å se resultatene. Beløpet vokser. Sparepengene vokser raskere for hvert år som går. På fagspråket heter dette rentes-rente effekten. For hvert år vil avkastningen du har opptjent legges til den opprinnelige investeringen. Du får rente både på de opprinnelige sparepengene og rentene du har fått tidligere år.

  Erkjennelse: Hadde man visst om alle de positive sidene ved syklingen eller sparingen tidligere hadde man gjerne startet før. 

God tur!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor