Bedrift
Farge
Mann med barnevogn

BSU - Den lønnsomme veien til nok egenkapital

En av grunnsteinene som må være på plass når du skal kjøpe egen bolig er egenkapital. Egenkapital er rett og slett den delen du må stille med selv. Som hovedregel er dette 15 % av kjøpesummen. Resten kan du låne av banken.

15 prosent blir likevel fort mye penger. For en bolig på to millioner kroner tilsvarer det 300.000 kroner. De aller fleste av oss må derfor spare. For alle under 34 år er da BSU en svært gunstig ordning. 


Er du 34 er du for gammel
BSU er en sparekonto for aldersgruppen 13 til 33 år hvor pengene må brukes til boligformål. Du kan spare inntil 25.000 kroner per år, og totalt 300.000 kroner i ordningen totalt. 


Tre store fordeler

Jeg vil si det er tre tungtveiende fordeler ved å benytte BSU som spareform for å bygge egenkapital. 

Den første fordelen er at du kan få inntil 5.000 kroner i skattelette dersom du har tilstrekkelig skattbar inntekt. Klarer du å spare 25.000 kroner i BSU i løpet av ett kalenderår får du maks uttelling her. Dette er en slags gave fra Staten til deg som sparer til egen bolig, og er verdt å få med seg. 

Den andre fordelen er at BSU-kontoen har en av bankens beste rentebetingelser. 

Den tredje fordelen er faktisk at pengene du sparer på BSU låses til boligformål. Jeg vil hevde at det er en fordel at pengenes dedikeres til noe konkret fordi det disiplinerer gjerne sparingen og forbruket ditt.

Svært populær ordning
Det er populært å ha en slik BSU-konto, og du kan åpne den på egenhånd bare ved hjelp av noen tastetrykk. Nær 40.000 unge har en slik konto i Sparebanken Vest. Men hvordan bør du spare for å fylle opp kontoen?

Min beste anbefaling er å spare jevnt og trutt. Opprett en fast spareavtale. Årsaken til at det er fornuftig er at da sprer du sparingen utover året, du slipper å «huske på» at du må sette til side penger hver måned. I tillegg får du også den positive rentesrente effekten med deg om du sparer allerede fra starten av året og ikke venter til lille nyttårsaften. 

Sparefri måned fikser du selv
Mange lurer på er om det er mulig å avslutte en slik spareavtale eller hoppe over en måned eller to. Så klart! Det gjør du enkelt i mobilbanken din, om det skulle knipe. 

Det er også slik at det er ingen som krever at du må spare et fast beløp hvert år. Du velger selv beløp og kan justere beløpet opp eller ned avhengig av inntekt. Gjennomsnittlig sparebeløp i vår bank på BSU er 862 kroner per måned. Om du ønsker, kan du også ha oppholdsår hvor du ikke setter inn penger i det hele tatt.

Er du klar?


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor