Bedrift
Farge

Vært på jakt i det siste?

Det finnes mange typer jakt om dagen. Den desidert mest populære for tiden er Pokémon jakt. En annen jakt som tiltar i de kommende ukene er jakten på et sted å bo.

Visstnok skal mobilspillet «Pokémon Go» på under tre uker ha blitt lastet ned over 75 millioner ganger. Det er kort fortalt særdeles mange nedlastinger på svært kort tid. Spillet innebærer at man skal jakte og fange fantasifostre utplassert i den virkelige verden ved at du selv må gå rundt i naturen og byen for å finne fantasifigurene, kalt Pokémon. En annen jakt som tiltar i de kommende ukene er jakten på et sted å bo.

August er synonymt med nye studenter til byen. I Bergen er det om lag 30.000 studenter. Mange studerer i egen hjemby, mens svært mange er tilflyttere fra andre steder i landet. De trenger tak over hodet. Historisk har det vist seg ganske krevende før semesterstart å finne hybel for nye tilflyttere til byen.

De aller fleste studentene som trenger et sted å bo velger å leie. Når du leier har du også større frihet. Er du ny i byen, og ønsker å ha muligheten for å flytte på deg i løpet av studietiden, er leie av bolig fornuftig. Dess nærmere bykjernen og utdanningsinstitusjonen dess dyrere blir ofte hyblene (med mindre du er heldig og får tak i en av de mer rimelige studenthyblene i regi av Studentsamskipnaden da). Befinner du deg lengre unna kan du være heldig å få en større hybel til en rimeligere penge. Enten leier du alene, eller du kan gå sammen med flere og bo i et bokollektiv. Du kan spare husleie ved å bo sammen med andre i et bokollektiv, og det er ofte også en populær og sosial boform. I følge Utleiemegleren kostet det i snitt 7.800 kroner å leie en 1-roms leilighet og 11.300 kroner å leie en 2-roms leilighet i Bergen i juni 2016. Stive priser med andre ord for en mager studentøkonomi.

En annen utfordring i tillegg til prisen er at det ofte er mange som ønsker seg den samme leiligheten. Et tips som kanskje kan hjelpe deg er å rykke inn en egen annonse og utarbeide en leieboer-CV. Markedsfør deg selv i en «bolig ønskes leid»-annonse på f.eks. Finn.no. Flere utleiere foretrekker å velge blant disse annonsene heller enn å annonsere ut leieboligen selv. Skriv også en kort CV med presentasjon av deg selv, som du legger igjen når du er på visninger. En slik CV kan hjelpe deg med å skille deg ut blant mengden av søkere.

Når du er så heldig å ha fått napp, er det vanlig at utleier krever et depositum som sikkerhet for blant annet skyldig leie eller skader du har påført boligen. Kravet til depositum varierer gjerne fra én til tre månedsleier. Pass på at depositumet settes inn på en særskilt depositumskonto i leietakers navn hvor verken leietaker eller utleier kan ta ut pengene på egenhånd. Regelen er at utleier skal betale for kontoen, mens renteinntektene skal tilfalle leietaker.

Noen velger imidlertid å kjøpe leilighet. Det er selvfølgelig en mulighet gitt at du har råd til det. Men min anbefaling hvis du er student og skal kjøpe leilighet er at du vurderer grundig hvor lenge du planlegger å eie boligen. Det koster nemlig også å eie og drifte sin egen bolig, selv om det er tilfredsstillende å betale ned på eget lån fremfor på en utleiers lån. Jeg pleier å ha som tommelfingerregel at du bør ha en langsiktig tidshorisont når du planlegger å eie og bo i en bolig. Gjerne minst fem år. Det er fordi jokeren i dette er hvordan prisene i boligmarkedet utvikler seg. Og det vet (dessverre) verken du eller jeg, og det ville være synd om du ved avsluttede studier tre år frem i tid må selge leiligheten med tap fordi du skal returnere til hjemstedet ditt eller starte å jobbe annetsteds.

Uavhengig av om du leier eller eier ditt nye husvære så er det noen kostnader som medfølger, og det er forsikring. Sjekk om du er dekket på forsikringen til foreldrene dine! Ofte er det først når du endrer den folkeregistrerte adressen din, og virkelig flytter hjemmefra, at du må tegne egen innboforsikring. Har foreldrene dine en familiereiseforsikring, kan du være dekket av den også. Hvor lenge kommer an på hvilket forsikringsselskap de har. Ifølge Frende Forsikring melder 1 av 5 unge mellom 18 og 35 år hvert år inn skade på reiseforsikringen. 5,5 % av kundene i samme aldersgruppe bruker innboforsikringen. Statistikken sier litt om sjansen for at noe kan skje.

Med en god reiseforsikring er du også dekket på fritiden når du ikke er på jobb, skolen eller hjemme. I praksis er du dekket av reiseforsikringen i det øyeblikket du forlater adressen du bor på, for å ta bussen, gå på butikken eller en liten tur på byen. Tingene du bruker hver dag, som mobil, pc og nettbrett har ofte høy verdi, og det er vanskelig om du plutselig må erstatte gjenstander av såpass høy verdi når du ikke har fast inntekt. Mange som opplever en brann og må skaffe nye klær og sko, seng og sengetøy, sekk og pc og alt annet utstyr, blir ofte overrasket over hvor mye de faktisk eier og hva det koster å kjøpe alt nytt. Det er ekstra surt om du ikke har innboforsikring som dekker det.

En annen billig forsikring som har reddet mange er røykvarslere. Visste du at utrykning til matlaging er daglig kost for brannvesenet. Over 100 branntilløp og branner i bergensboliger i fjor kan knyttes til komfyrer. «Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep innen forsikringsbransjen. De fleste oppstår natt til lørdag og søndag i forbindelse med «nattmat». Ofte blir maten glemt, eller «kokken» sovner før den er ferdig. Noe å tenke på når dere skal lage husregler i bokollektivet.

Lykke til med jakten, enten det er jakt på en fantasifigur eller et husvære. Gøyalt og spennende begge deler!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor