Bedrift
Farge
feriesmell

Unngå dobbel valutasmell eller andre smeller i ferien

Ved nyttår betalte du rundt 9 kroner for en Euro, siden har kursen steget med mer enn 50 øre. Europaferien ligger an til å bli ekstra dyr i år.

Valutakurser er det imidlertid ikke så mye du som privatperson kan gjøre noe med, vi får bare sukke litt over at vi nå må gange Euro-prisene i Frankrike eller Spania med 10 for å få et godt anslag på hva varen koster deg i norske kroner. Imidlertid har jeg noen gode reiseråd for alle som skal reise utenlands i sommer. 

Allerede før avreise er det viktig at du går inn i mobil- eller nettbanken og opphever regionsperrene du har på kortene dine. Altfor mange oppdager nettopp dem når de har ankommet utlandet og er i ferd med å betale for enten en leiebil eller et måltid. Det skaper lett unødvendig høy puls og ditto frustrasjon. 

Det neste du kan sørge for å ha på stell før avreise er to ulike bankkort; ditt vanlige bankkort og et kredittkort. 

Grunnen til at jeg anbefaler å reise med to ulike kort er først og fremst for at de har ulike egenskaper. Bankkortene er billigst ved kontantuttak og bør primært benyttes til dette. Kredittkortene benyttes ved varekjøp og restaurantbesøk. Jeg anbefaler også å benytte kredittkortet ved betaling av f.eks hotell eller billeie slik at du unngår at penger blir bundet opp på din brukskonto. I tillegg er det også lettere å kontrollere at belastningen er riktig når du får fakturaen hjem i etterkant. 

Av sikkerhetsmessige årsaker bør du ikke gå rundt med mye kontanter. Hvis du likevel foretrekker kontanter så legg dem i safen på hotellet og ta med det beløpet du trenger til dagens gjøremål. 

Før avreise er det viktig at du noterer deg telefonnummeret til kundeservice og sperretjenesten i banken, og oppbevar det gjerne adskilt fra selve lommeboken eller vesken. Har du mobilbank kan du nå sperre kortene dine i det aktuelle landet du befinner deg i via mobilbanken. 

Vel fremme på feriedestinasjonen finnes det også noen enkle kjøreregler for fornuftig kortbruk. For deg som skal reise utenlands; når du i butikker må velge mellom å betale i enten norsk eller lokal valuta er mitt klare råd: Velg lokal valuta! 

Begrunnelsen er at det i utlandet er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen. Erfaringsmessig blir den sjelden satt i din favør. Faktisk er den ofte elendig og du risikerer å betale mye mer enn du ville gjort om du betalte i lokal valuta. Det samme gjelder for uttak i minibanker. Mens svært mange banker i Norge har valutapåslag på 1,75 % så kan denne settes fritt av den utenlandske banken. En analyse fra Sparebanken Vest viser at det faktisk er minibanker i Sverige, Tyskland og Storbritannia som tar seg grovest betalt om du velger å betale i norske kroner og ikke i lokal valuta når du tar ut av minibank. 

Så en god regel er å sjekke gebyrene før du tar ut kontanter i utlandet. Er det dyrt, kan det være penger å spare på å ta ut i en annen bank. Og når du tar ut, igjen, betal i lokal valuta. 

Et siste punkt, hvor for øvrig mange slurver: sjekk om du har en gyldig reiseforsikring! Det er viktigere enn du gjerne tror, og ta gjerne med deg forsikringsbeviset. For visste du at reiseforsikringen er blant de forsikringene som er hyppigst benyttet? Ifølge Finans Norge har det vært en kraftig økning av erstatningsutbetalinger i forbindelse med sykdom på reise de siste årene. 

Kan du nikke anerkjennende til hele min sjekkliste: Supert! Da bør ikke ferien innebære økonomiske sjokkartede opplevelser. 

God sommer!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor