Bedrift
Farge
Ferie

Økonomisk vitamininnsprøyting

Enkelte ting kan gjøre underverker. Selv om de har en form for rituelt mønster. Å motta årets feriepenger er et godt eksempel.

Snart kommer antakelig årets mest innbringende lønnslipp for deg som var i jobb i fjor. Herlig! Men hva skal du gjøre med feriepengene?

Det enkle svaret er jo selvsagt at du skal bruke de på ferie. Men er utgiftene dine til ferie like mye som 12 prosent av det du tjente i fjor? Hvis ikke, så har jeg noen innspill.

Bruke deler av det du får utbetalt til ferien. Det er deg vel unt. Deretter; feriepengene er en ypperlig anledning til å kvitte deg med kortsiktig gjeld som dyr forbruksgjeld eller utestående kredittkortregninger.

Å nedbetale ekstra på et stort boliglån er heller ingen dårlig idé. Spesielt siden renten nå er så lav, for da går mye av ekstrainnbetalingen til å redusere selve lånebeløpet.

Å spare pengene til noe spesielt eller spare for å ha mer penger i bakhånd i tilfelle uforutsette hendelser er andre gode alternativer. En undersøkelse Sparebanken Vest og Respons Analyse nylig gjennomførte viste at 7 av 10 sparer regelmessig – bra!

Vi anbefaler alle nordmenn å ha om lag to månedslønner i tilgjengelig kapital eller standardreserve i tilfellet uhellet er ute, og det er gledelig at 75 prosent av sparerne prioriterer nettopp å spare opp bufferkapital. Noe overraskende er det at hele 45 prosent av de som sparer sier de sparer til ferie, og det er flest kvinner under 35 år som gjør det. 

Eller kanskje er feriepengene det som skal til for å starte den viktige pensjonssparingen? 29 prosent av de spurte sparer til pensjon regelmessig, mens ser vi på de ulike aldersgruppene er det overvekt av dem over 45 år som sparer til pensjon. 

Å spare til oppussing eller innkjøp til boligen er også vanlig, da 24 prosent gjør det. Å spare til ny eller egen bolig er mest vanlig blant yngre, og menn gjør dette i større grad enn kvinner. 

Hvilke spareform du bør velge: Bankkonto, fond eller annet avhenger av person, livssituasjon, spareformål og tidshorisont. Mulighetene er mange – begynn med en samtale med en bankrådgiver. Sammen kan dere skreddersy et opplegg som passer for deg og ditt liv. Og det helst før feriepengene er brukt opp!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor