Bedrift
Farge
snop

Lån til smågodt?

«Maks 2 kilo per kunde grunnet ekstrem pågang!» Man skulle tro det var gull på tilbud. Men neida. Ikke så vel. Vi snakker smågodt. Nordmenn løper mann av huse for å sikre seg smågodt før påske. Alt for å spare noen tiere eller hundrelapper (alt avhengig av om du raider en eller flere butikker for å sikre deg mest mulig smågodt til en latterlig lav kilopris). Er vi like ivrige når bankene på samme tid har priskrig på fastrentelån?

Nei, jeg vil vel egentlig ikke si det, selv om pågangen nok øker noe når fastrentetilbudene lyser mot oss. 

Den siste tiden har det vært priskrig på smågodt hos de store dagligvarekjedene, mens bankene i landet har kappet om å ha lavest fastrentetilbud. 

Når riften om å karre til seg fastrentelån er betydelig mer avdempet skyldes det at det er både fordeler og ulemper med å binde renten. 

For å ta det grunnleggende først: Banken tilbyr boliglånskunder to forskjellige rentetyper på lån. Lån med flytende rente og lån med fast rente. 

Et tradisjonelt banklån i Norge er et lån med flytende rente. Banken kan endre rentesatsen på kort varsel i takt med endringer i det alminnelige rentenivået. 

Fastrentelån har fast rente for en bestemt periode. Perioden er vanligvis 3 år, 5 år eller 10 år. Noen banker tilbyr faktisk også fastrente for enda flere år enn det. Rentebindingsperioden avtales på forhånd og i den perioden kan ikke banken endre rentesatsen. 

Dette høres jo i utgangspunktet genialt ut dersom man ønsker forutsigbarhet i renteutgiftene. Og sant nok. Fordelen med et fastrentelån er at du vil vite for en periode fremover nøyaktig hva lånekostnadene vil være. 

Generelt er andelen nordmenn som har bundet renten lavere enn i andre land, og i Sparebanken Vest ser vi at interessen for å binde renten har økt noe de siste par årene. 

Er du i en situasjon der du og din familie ikke tåler større renteøkninger de neste årene, altså en lengre periode, bind renten og sikre dere. Det er en billig forsikring mot problemer dere ikke ønsker å havne opp i, og en måte å trygge nattesøvnen på. Spesielt i perioder i livet der gjeldsgraden er høy og utgiftene mange kan det være attraktivt å binde renten. 
Men er det lønnsomt å binde renten? Det er det umulig å svare et konkret ja eller nei på. 

Fastrentelån er mest gunstig dersom det alminnelige rentenivået stiger i bindingsperioden, men også motsatt. Dersom den flytende renten faller under fastrenten taper du penger på å binde den. 

Historisk har det oftest lønnet seg med flytende rente. De fastrentelånene som tilbys i disse dager er historisk lave. Det betyr at det er vanskelig å tape mye på å binde renten, samtidig som oppsiden ved å sikre seg mot renteoppgang, er stor. Imidlertid er det utsikter til at den flytende renten blir liggende på et meget lavt nivå i en relativt lang periode fremover. Det gjør valget krevende. 

Et annet moment du også må ta med i vurderingen er behovet for fleksibilitet. Har du planer om å flytte kan det være ugunstig med fastrentelån, fordi du kan risikere å måtte betale deg ut av avtalen. 

En del Vestlendinger er i disse dager usikre på jobbene sine, og arbeidsledigheten har økt. Jo større lån i forhold til inntekt, jo mer sårbar er du for renteøkning. Det taler for at flere burde binde renten for å sikre at de vet hva de økonomiske utgiftene blir fremover. Motsatt hindrer fastrente fleksibiliteten din fordi bankene kan være mer restriktive med å endre nedbetalingsplanen din eller gi deg avdragsfrihet. En god løsning for mange er derfor en kombinasjon av både fast og flytende rente. Slik beholder du noe av fleksibiliteten i tillegg til at du har en forutsigbar del. 

Og for deg med ønske om både kontroll og fleksibilitet finnes det en annen løsning. Ha et lån med flytende rente. Betal ned et fast beløp hver måned, også i perioder der renten går ned. Å betale mer ned på lånet enn det du strengt tatt må er god sparing. På den måten har du forutsigbare utgifter hver måned og du lager din «egen fastrente». Og tåler du ikke at rentene går opp, ja da er antakelig den riktige medisinen fastrente. 

Utover priskrig, er det da noen andre fellestrekk mellom smågodt og fastrentelån? Tja. Det er vel egentlig det. Begge deler har sine fordeler og ulemper. 
Smågodt er fristende, og det er også lave renter. Så blir det egentlig opp til deg hva du velger. 

God påske!


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor