Bedrift
Farge
ungt par på visning

Egen bolig, liksom?

«Unge nå til dags vil ikke ha fast jobb eller leilighet, de vil ha frihet og deling». Denne gjengivelsen av Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth sitt utspill i en presentasjon nylig har skapt heftige debatter i både aviser, sosiale medier og møterom.

- Jøss, tenker nok mange. Er det virkelig slik at millennials-generasjonen er så avvikende fra tidligere generasjoner at drømmen om egen bolig er en helt fremmed tanke?

La meg innledningsvis forklare hva som menes med millennials-generasjonen. Denne grupperingen av unge mennesker kalles også tusenårsgenerasjonen. De har aldri opplevd en verden uten internett, og en definisjon sier de er født mellom 1983 og 1999. 

Krohn Traaseth henviste til en rekke internasjonale studier og trender i sitt innlegg på bloggen «Tinteguri» om «Den fjerde ‘frustrerende’ revolusjon». 

Hun har nok mye rett i at denne generasjonen er den mest teknologiske avanserte hittil. Og at dette bidrar til at de kombinerer sin digitale kunnskap og ferdighet med verdier som frihet, fleksibilitet, deling, rettferdighet og samfunnsansvar. Videre at dette er mennesker som har andre prioriteringer og gjør andre valg når det gjelder å inngå forpliktende og høye boliglån som binder dem. 

Samtidig er det en interessant øvelse å sammenligne påstanden med hvordan eiemønsteret av egen bolig er i dagens Norge. Da viser nemlig tall fra SSB at hele 84 prosent av det norske folk eier boligen de bor i, og at trenden har vært svakt økende. Spesielt har andelen som eier egen bolig økt i aldersgruppen 25-44 år. 

Og vi strekker oss langt for å oppnå boligdrømmen. Det tyder i alle fall tall fra Sparebanken Vest på. 

Om lag 7 av 10 av Sparebanken Vests kunder opptil 34 år har eller har hatt det vi kaller for en BSU - «Boligsparing for Unge» konto. Det er en konto hvor bolig er sparemålet, renten meget gunstig, og faktisk den beste bankene tilbyr nå for tiden. Videre gir sparebeløpet grunnlag for skattelette. På en BSU-konto kan du spare inntil 25.000 kroner per år, og det kan gi deg maksimalt 5.000 kroner i årlig skattelette. Det betyr altså at staten gir deg 5.000 kroner for å sette inn 25.000 kroner til egen sparing. Bedre avtale skal du lete lenge etter. 

Ordningen gjelder til og med det året du fyller 33 år og maks totalt sparebeløp er nå 300.000 kroner. Det vil si at om du sparer det årlige maksbeløpet på 25.000 kroner vil kontoen være «full» etter 12 år. 

Nå skal det sies at ordningen blir gunstigere når man har skattbar inntekt over frikortgrensen, men renten er uansett så gunstig at mange velger å spare på BSU selv om de ikke har tilstrekkelig skattbar inntekt til å dra fordel av hele skattefordelen. I Sparebanken Vest ser vi også at mange velger å fortsette å spare og opprettholde kontoen selv etter at de har kjøpt bolig. 

Hvis så mange unge sparer på en slik konto må nødvendigvis det bety at drømmen om å eie sin egen bolig en vakker dag lever i beste velgående. Eller?
Jeg velger å tro så. Men hva må til for å klare å realisere denne drømmen? 

Det kjipe svaret er; begynn å spare. Det kreves en egeninnsats for at beløpet vokser, og jeg forstår at det kan fremstå som kjedelig, spesielt når sparemålet kanskje ligger 15 år frem i tid. Men det er bare du som kan gjøre noe med krevende prioriteringer og stram disiplin på sparingen. 

For det er udiskutabelt at det er krevende å få en fot innenfor boligmarkedet. Først og fremst fordi boligprisene er høye i Norge. Dernest har myndighetene satt et krav om at alle som kjøper bolig som hovedregel må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i form av oppsparte penger, i såkalt egenkapital. Dette er utfordrende for førstegangskjøperne, og ikke alle har foreldre eller andre som kan stille opp som kausjonist eller med tilleggssikkerhet. 

Mitt beste råd til deg som ung er derfor å spare i BSU! Det beste er at du oppretter en månedlig, fast spareavtale. Du bestemmer selv sparebeløpet, og kan regulere det opp eller ned alt avhengig av inntekten din. En av de beste begrunnelsene for å trekke et fast beløp automatisk fra lønnskonto til BSU-konto samme dag som du får lønn, er at du ikke rekker å bruke dem opp før disse allerede er videreført. Det du ikke ser, har du i dette tilfellet godt av. Tro meg, jeg kjenner følelsen. 

Hva så med millenials-generasjonen som det hevdes at ønsker frihet i alt de gjør?
Ikke noe problem for dem heller. Det er fullt mulig å stoppe en overføring i mobilbanken dersom det skulle komme en måned hvor frihetstrangen blir for stor. 

Og husk: det er fortsatt du som har frihet til å velge å starte sparingen mot boligdrømmen!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor