Bedrift
Farge
Sparebanken Vest

Hvordan bygge opp økonomien

Januar er den måneden i året økonomien ofte når sitt absolutte bunnivå. Her kommer noen enkle tips og anbefalinger.

Vi skriver januar i kalenderen og er enda i innøvingsfasen når det gjelder å skrive 2016, og ikke lenger 2015, i ulike datofelt. Kontoen er skrapt etter julens utskeielser og lønnsslippen er tilbake til normalnivå etter en liten opptur på grunn av halv skatt i desember.

Samtidig er det en utmerket måned til å få oversikt over økonomien og starte med blanke ark.

Start med å finne ut hva du faktisk bruker penger på.

For de fleste er inntekten en fast, stabil størrelse og lite å gjøre med i det korte bildet. En mer krevende øvelse er å få oversikt over hva pengene dine faktisk går til. Noen utgifter er faste, så som boutgifter, strøm og forsikringer. Andre er mer variable; klær, ferie, diverse abonnementer og fornøyelser.

Ta gjerne utgangspunkt i kontoutskrifter. Går regnestykket opp? Sitter du igjen med noe hver måned?

Hva vil eller bør du aller helst bruke de pengene til? 

Svaret beror litt på din livssituasjon.

Jeg vil imidlertid anbefale at prioritet nummer 1 er å opparbeide deg en økonomisk buffer. Hvis du ikke har det – begynn å spare. Har du høy gjeld – betal gjerne ekstra ned på lånet.

Hvis du sitter igjen med en sum på lønnskonto hver måned og har både bufferkapital og en god nedbetalingsplan, er 2016 året du skal begynne å spare til pensjon?

Når du skal spare bør du tenke nøye gjennom to ting:

  1. Hvor lenge er det til du skal bruke pengene (sparehorisont)?
  2. Hvor mye risiko ønsker du å ta?

Pensjonssparing er typisk langsiktig sparing og da kan du gjerne ta litt høyere risiko. Fondssparing er et godt alternativ da. Sjeldent har flere kunder begynt å spare i fond som i 2015, og det skyldes nok også at flere nordmenn søkte seg mot sparealternativer som kan gi høyere avkastning enn det de oppnår ved å la pengene stå i banken i dagens lav-rente-regime.

Under 34 år? Da er kanskje BSU-sparing noe for deg. Boligsparing for unge er en sparekonto for aldersgruppen 13 til 33 år hvor pengene må brukes til boligformål.  Visste du at BSU-kontoen er så gunstig grunnet gode rentebetingelser kombinert med gode skattefradragsordninger, at hele 33 prosent av våre kunder faktisk beholder sin BSU-konto også etter at de har kjøpt sin første bolig?

Den neste og kanskje største bøygen for mange er; Hvordan komme i gang med sparingen?

Noe av det enkleste i verden er å konstruere unnskyldninger for hvorfor man ikke klarer å sette til side noen hundrelapper per måned, eller hvorfor man skal utsette noe til i morgen. Med fast sparing hver måned kan du enkelt opparbeide deg verdifull sparekapital i fremtiden.

Det er enkelt å sette opp en spareavtale på sparekonto i nettbanken selv. Du kan bruke funksjonen fast overføring, og kan velge beløpet selv. Du kan også starte en spareavtale i fond i nettbanken.

Visste du forresten at kvinner er flinkere til å spare fast enn menn, men at menn som sparer fast sparer et høyere beløp enn kvinner? 

Et siste råd for å bygge opp en god økonomi er å ha ta en gjennomgang av forsikringsavtalene dine. Har du for mange eller for få forsikringer? De fleste forsikrer bilen sin, men hva med inntekten din? Selve bærebjelken i økonomien din? 

Når 9,4 % av befolkningen er uføretrygdet er oversikt over hva du kommer til å få utbetalt i en slik situasjon fornuftig å skaffe seg. Erfaring viser at mange ønsker å diskutere sine forsikringsbehov med en fagperson. Da kan en prat eller et møte i banken for å gjennomgå forsikringer være et nyttårsforsett. Du kan også sjekke pris og kjøpe forsikringer på nett.

Med ønske om et godt, økonomisk år!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor