Bedrift
Farge
Eie eller leie?

Eie eller leie?

Det snakkes mye om boligdrømmen. Samtidig har antall boliger til leie økt i Bergen og Stavanger siste år. Hva bør du gjøre? Eie eller leie bolig?

Den dominerende norske mentaliteten er at man skal eie sin egen bolig. Over 80 prosent av norske husholdninger gjør nettopp det. Med dagens rentenivå er det i utgangspunktet også det mest fordelaktige.

«Alle eier»
Noe av bakgrunnen for at nordmenn historisk har investert betydelig i bolig er at vi har et skattesystem som favoriserer det å eie. Videre har sterk prisstigning gjennom en årrekke bidratt til at mange har «tjent seg opp» egenkapital til større og bedre boliger bare ved å la tiden gå.  Den største bøygen for folk flest har derfor vært å få seg en fot innenfor dette boligmarkedet. I takt med at flere nordmenn har tjent mye på å være innenfor har det blitt mer populært å eie.

Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie har kanskje aldri vært så enkelt å besvare som nå, siden boliglånsrenten er historisk lav. Hvis du i tillegg binder renten er du sikret lav rente i mange år fremover. I dagens rentemarked går nesten alt du betaler i månedlig lånekostnader til å betale avdrag som i praksis er å betale inn til deg selv. Husleien du som leietaker betaler hver måned ser du imidlertid ikke noe mer til.

Men før du forkaster leie-alternativet bør du tenke gjennom følgende:

Hvor lenge skal du bo i leiligheten?
Tidshorisonten din er nemlig av avgjørende betydning for om det lønner seg å eie versus å leie. Årsaken er at i forbindelse med kjøp og senere salg av bolig pådrar du deg en del transaksjonskostnader. Dokumentavgiften på 2,5 % til staten utgjør en ikke ubetydelig sum. Likeledes salgsomkostninger. Det tar en viss tid før du tjener inn igjen dette i form av forventet verdistigning på boligen.

For at en gevinst ved salg av bolig skal være skattefri må du ha eiet eiendommen i mer enn ett år, og ha en botid på minst ett av de siste to årene.


Økt frihet
Et argument for å leie er at det gir deg større frihet. Er du ny i byen, og ønsker å ha muligheten for å flytte på deg, er leie av bolig fornuftig. I ulike livssituasjoner er leie det mest hensiktsmessige. Det koster også å eie og drifte sin egen bolig. Du må betale kommunale avgifter, bygningsforsikringer, eventuelle felleskostnader til sameiet og vedlikehold. I Bergen har vi nå igjen også fått eiendomsskatt. Dette er kostnader man ikke har som leietaker.

Jeg pleier å ha som tommelfingerregel at du bør ha en langsiktig tidshorisont når du planlegger å eie og bo i en bolig. Gjerne minst fem år. Det er fordi jokeren i dette er hvordan prisene i boligmarkedet utvikler seg. Og det vet (dessverre) verken du eller jeg.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor