Bedrift
Farge

10 bud for en bedre studentøkonomi

Livet som student er en av livets kanskje beste og mest spennende og lærerike perioder. Samtidig er det en kjensgjerning at studenter lever under trangere kår enn andre samfunnsgrupper. La ikke en stram økonomi være det som hindrer deg fra å ha en god studietid. Her er mine økonomiske råd til deg som skal studere:
1. Søk om fullt studielån og stipend fra Lånekassen
Ta opp maksimalt beløp enten du trenger det eller ikke. Studielån er nemlig ett av de mest gunstige lånene du kan ha, ettersom det er rentefritt så lenge du studerer. Bruker du ikke opp alt du får fra Lånekassen – spar resten! Pengene du sparer kan for eksempel bli egenkapital når boligjakten begynner etter endt studie.

2. Opprett BSU-Konto
Følger av punktet over. En BSU-konto er en sparekonto med god rente, skattefradrag og en konto du kun har tilgang til å spare på frem til du er 34 år. Pengene du sparer må gå til bolig, og du må tjene 69.600 kroner i året for å kunne benytte deg fullt ut av skattefradragsfordelen som kan bli opptil 5.000 kroner pr år. Tjener du ikke nok til å utnytte skattefordelen fullt ut, bør du allikevel spare, men da på en sparekonto.

3. Boform: Bo billig. I alle fall så rimelig som du klarer
Boutgifter er en stor utgiftspost. Noen velger å bo hjemme. Det er ikke mulig for andre. Studentsamskipnadens hybler er et rimeligere alternativ, men det er knapphet på dem. Du kan spare husleie ved å bo sammen med andre i et bokollektiv, og det er ofte også en populær og sosial boform. 
Noen som vet de skal studere og bo i byen i mange år, kjøper seg kanskje en leilighet. Det er ikke alle forunt, men det er en grei måte å få ned bokostnadene ved at du da kan leie ut det ekstra soverommet. 
Må du bo sentralt? Det koster nemlig mer. Sørg imidlertid for at det usentrale og billige bostedet ditt ikke ligger så langt fra skole og studentliv at transportkostnadene overstiger det du «sparte» på å bo mindre sentralt. Rådfør deg derfor gjerne med bekjente som har bodd og studert i byen før deg. 

4. Depositumskonto
Når du leier en hybel er det vanlig at utleier krever et depositum som sikkerhet for blant annet skyldig leie eller skader du har påført boligen. Kravet til depositum varierer gjerne fra én til tre månedsleier. Mye penger med andre ord. Pass på at depositumet settes inn på en særskilt depositumskonto i leietakers navn hvor verken leietaker eller utleier kan ta ut pengene på egenhånd. Regelen er at utleier skal betale for kontoen, mens renteinntektene skal tilfalle leietaker.

5. Pent brukt
Enten det gjelder møbler eller bøker: Pent brukt fungerer utmerket!

6. Forsikringer
Sørg for å ha innbo-, reise- og uføreforsikring. Vi eier som regel flere verdigjenstander enn vi tror, enten det er iPhone, iPad og Mac, merkeklær eller dyrt fritidsutstyr. Det kan bli svært kostbart å erstatte disse gjenstandene hvis uhellet er ute. Så ikke undervurder verdiene dine, selv om du kan få plass til alt på en 15 kvadratmeter stor hybel. Barn og hjemmeboende ungdommer dekkes av foreldrenes forsikringer i første del av livet, men forsikringsselskapene har ulike regler for hvorvidt man dekkes av foreldrenes forsikring som borteboer. Mange opererer også med en øvre aldersgrense. Sjekk derfor vilkårene i dine foreldres avtaler før du tegner din egen forsikring.
Innbo kan alltid erstattes, verre er det med egen helse. Det største tapet en student kan få er dersom han eller hun blir skadet og blir erklært varig ufør under studiet. Med null arbeidserfaring mottar unge mennesker ganske beskjedne summer fra Folketrygden. En god uføreforsikring kan være den unges beste forsikring for å sikre fremtidig inntekt. 

7. Spar penger på mat
Smør matpakke og lag middag hjemme i stedet for å kjøpe lunsj på skolen.
Planlegg innkjøpene i god tid, se etter tilbudsvarer og kjøp billigproduktene i butikken. Frys ned det du ikke spiser opp. Ta med pulverkaffe i stedet for å kjøpe kaffe. 

8. Spar på trening
Tren på et treningssenter som har egne priser for studenter eller på studentidrettslag. Bruk sykkel aktivt i stedet for kollektivtransport, bil eller drosje. 

9. Benytt deg av studentrabatter
Studenter er ofte privilegert med rabatter på alt fra reiser via abonnementer til frisører. Det gjelder imidlertid å sjekke hvem som har slike rabatter og hvor store de er. Så husk å spørre, og fremvis gyldig studentlegitimasjon med semesterkort.

10. Jobb ved siden av studiene for å spe på studielånet
Uansett om jobben er relevant for dine senere jobbplaner eller ei, får du verdifull arbeidserfaring som kan komme godt med når du skal søke jobb. I en undersøkelse Sparebanken Vest og Eiendomsmegler Vest gjennomførte sammen med studentorganisasjonene ved UiB, HiB og NHH i 2014, svarte 6 av 10 studenter at de arbeidet ved siden av studiene. Utfordringen er å ikke jobbe så mye at det går utover studiene. Husk også at Lånekassen avkorter støtten dersom du tjener over 162.769 kroner pr år.  

Lykke til med studiestarten!


Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor