Bedrift
Farge

Fornuftige unge vil nå en drøm

«Den som gjør det lett for de unge, gjør det vanskelig for dem», skal visstnok den italienske skuespilleren Gino Cervi ha sagt.
Nå er det slettes ikke slik at det er så enkelt for de unge i dag. Spør du en vilkårlig ungdom er det tvilsomt om følelsen av at alle andre gjør det så himla lett for ham eller henne, er påtrengende.

Ta for eksempel muligheten for å komme seg inn på boligmarkedet. Det er ikke lett for unge mennesker. Og det har blitt vanskeligere for hvert år i takt med økende boligpriser. Samtidig har myndighetenes krav til egenkapital blitt strengere. 

Myndighetene har nemlig bestemt at alle som kjøper bolig, og som ikke har foreldre eller andre som kan stille tilleggssikkerhet, som hovedregel må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i form av oppsparte penger, kalt egenkapital.

Nå finnes det imidlertid ordninger som tilrettelegger for at drømmen om egen bolig skal bli litt lettere å oppnå for unge. Jeg sikter til ordningen BSU: Det er en forkortelse for ”Boligsparing for Unge”.

BSU er en konto hvor bolig er sparemålet, renten meget gunstig og sparebeløpet gir grunnlag for skattelette. På en BSU konto kan du spare inntil 25.000 kroner per år, og det kan gi deg maksimalt 5.000 kroner i årlig skattelette. Ordningen gjelder til og med det året du fyller 33 år og maks totalt sparebeløp er 200.000 kroner. Det vil si at om du sparer det årlige maksbeløpet på 25.000 kroner vil kontoen være «full» etter åtte år.

Det er populært å ha en slik BSU-konto. Om lag 70 % av Sparebanken Vests kunder opptil 34 år har det. 

Nylig kunne også SSB og Finans Norge fortelle at andelen unge som faktisk aktivt bruker kontoen og som har satt inn penger på sin BSU-konto var rekordhøy i første kvartal i år. Veksten i BSU-innskudd er dessuten langt sterkere enn for øvrige bankinnskudd. 

Det samme ser vi igjen i Sparebanken Vest sine tall. Mer enn halvparten av kundene som har en slik konto, bruker den aktivt. Riktignok har sparingen generelt vært høy for alle kundegrupper siste 12 måneder, men sparingen blant unge mennesker har vært over dobbelt så høy.

Jeg synes det er gledelig at flere unge nå opparbeider egenkapital på egen kjøl. Det står respekt av dem som klarer å komme seg inn på boligmarkedet på egenhånd. 

For det er mange fristelser som pengene alternativt kan gå til. En av fordelene ved BSU er at du har det psykologiske aspektet ved at man binder pengene og ikke gjør dem tilgjengelig til andre forslag som kan komme opp.

Og er du disiplinert nok til å spare deg opp inngangsbilletten på egenhånd, klare deg selv og være økonomisk uavhengig av dine egne foreldre – ja, da tror jeg du vil få både et økonomisk og mentalt løft.

Men hvordan er det med gjennomføringsevnen? Den er nok litt mer variabel. 

Tradisjonelt har mesteparten av BSU-innskuddene kommet i desember. Årsakene kan være mange. Du blir gjort oppmerksom på at du må sette inn penger før årsskiftet for å sikre deg skattefradraget. En annen er antakelig at mange får BSU-penger i julegave, mens atter andre bare utsetter og utsetter. Sistnevnte kan også kalles skippertak-sparing.  

Selv om flere synes å spare jevnere utover året er det fortsatt bare 35 prosent av Sparebanken Vests BSU-kunder som har en fast månedlig spareavtale. Jeg skulle gjerne sett at denne andelen var høyere. For det første fordi det er lettere å gjennomføre ting som er blitt en vane og automatisert, men også fordi renten på BSU-kontoen bidrar til at det er mer lønnsomt å sette inn penger tidlig på året fremfor å vente til desember. 

Kan noe av årsaken til at sparing til bolig går litt i rykk og napp være at mange lurer på om slik sparing er strevet verd. Men når over 80 prosent av oss nordmenn eier vår egen bolig, så vil nok de fleste av oss antakelig svare ja på det. 

Men er det verdt forsakelsen av andre goder? Det er et spørsmål om prioritering. Men hvis alle hele tiden går den letteste veien, ville da verden hadde gått fremover slik den har gjort i generasjoner? Neppe. 

Et sitat som viser at vi gjør ikke alt fordi det er lett er hentet fra da USAs president John F. Kennedy i 1962, i forbindelse med at han tidligere hadde annonsert USA sin ambisjon om å være den første nasjonen til å lande på månen. Han uttalte da: 

 «Vi velger å dra til månen i dette tiåret og gjøre de andre tingene, ikke fordi det er enkelt, men fordi det er vanskelig.»

Under ett tiår senere ble det amerikanske flagget plantet på månen for første gang i historien. En krevende og nesten utenkelig drøm var gått i oppfyllelse for amerikanerne. 

Sånn kan det faktisk også gå med din boligdrøm innen de neste ti årene. 

Tvi tvi. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor