Bedrift
Farge

Ryker feriebudsjettet?

Litt etter litt tømmes arbeidsplassen for folk. Det er ferie. Vi nordmenn vet å sette pris på ferie. Men i år er det nok en del som kommer til å kjenne at ferien koster. Mer enn vi kanskje kunne håpet på.
Noe av forklaringen er den norske kronen. På ett år har den norske kronen svekket seg sånn cirka 7 prosent mot euroen, 26 prosent mot dollaren og vel 4 prosent mot danske kroner. Sammenlignet med valutaen i Tyrkia er kronen uendret siste året. Dette er imidlertid et bilde som kan forandre seg relativt raskt. Felles for alle disse valutaene er at de er hjemmehørende i land vi ofte reiser på ferie til. 

For lommeboken din betyr dette at ferien kan koste mere. Ifølge en undersøkelse Sparebanken Vest gjorde tidligere i år svarte halvparten av respondentene at valutakursen ikke ville spille inn på ferieplanleggingen. 6 prosent ville imidlertid droppe reiseplaner til utlandet, mens 14 prosent sa at de ville prioritere reiser i Norge. 16 prosent ville avvente bestillingen til det nærmet seg avreise, mens bare 7 prosent ville søke etter et opphold hvor «alt er inkludert». 

Det siste er nok et meget godt alternativ for ferie- (og sol-) hungrige nordmenn. Flybilletter og hotellopphold spiser mye av feriebudsjettet, men har du bestilt en pakkereise med mat og drikke inkludert er ofte både prisene satt lenge forut for kronesvekkelsen, og du vet at du ikke trenger å bruke store summer utenom underveis i selve oppholdet. 


Under følger en liste med smarte løsninger for deg som skal utenlands og som ønsker å moderere feriekostnadene: 

  • Sett opp et feriebudsjett. Det høres kanskje nitrist ut å måtte være så etterrettelig når du endelig vil slappe av, men bestem deg før avreise hvor mye du skal bruke på ferien. Lag gjerne en lommepenge-oversikt som viser hvor mye reisefølget kan bruke hver dag. Går dere på en dyr restaurant den ene kvelden, oppsøk en rimeligere dagen etter for å få balansen til å gå opp. 
  • Bruk kortene dine smart. Skal du ta ut penger av minibank, så bruk bankkortet ditt - ved varekjøp kan det være mest gunstig med kredittkort. Og husk å betale i lokal valuta når du betaler med kort. 
  • Tax-free. Jeg sier ikke at du skal gå bananas på tax-free butikken om bord på danskebåten eller på flyplassen. Men kjøper du større ting utenlands som klær eller veske eller lignende, så spør etter tax-free slik at du kan få momsen tilbake. 
  • En siste ting som mange flere har oppdaget de siste årene er muligheten for å leie ut ditt eget hjem eller hytte når du er på ferie selv. Hvert år kan du leie ut fritidsboligen din for 10.000 kroner uten å måtte skatte for det. 
God ferie!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor