Bedrift
Farge

Unngå forelskelse i budrunden?

Alle årstider har sin sjarm. Våren er herlig. Alt våkner til liv. Det gror og spirer. Energinivået øker. Uten sammenligning for øvrig med dyre- og planteriket er våren også en travel årstid i boligmarkedet. Det virker nesten som om søvnige boligeiere våkner opp av dvalen og starter jakten på et nytt husvære.

Farten i boligmarkedet er god. Allerede i løpet av årets første kvartal omsatte Eiendomsmegler Vest 28,5 % flere boliger enn på samme tid i fjor. Det er lett å forelske seg i et hus eller en leilighet når man er på visning. Hvem har vel ikke sittet og siklet etter drømmeboligen på nettet og allerede innredet boligen i hodet lenge før budrunden har startet?

Utfordringen ved eventuelle stormforelskelser er at budrunden kan gå litt av skaftet og følelsene seire over fornuften. Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i april steg med 1,5 % i Bergen, mot 1,3 % i landet for øvrig. Bergen hadde også en sterkere vekst enn landet for øvrig siste 12 måneder med 10 %, mot 7,9 % for landet ellers. Det ble solgt 613 boliger i Bergen i april, 20 % flere enn i april 2014.

Gjennomsnittlig salgstid i Bergen i april var 13 dager. Det er vesentlig raskere enn resten av landet, som i snitt hadde 33 dager. Det betyr at boligobjekter og budrunder går relativt fort. Dessuten viser tall fra Bergen Kommune at et betydelig større antall boliger ble solgt over takst og prisantydning, enn under.

Er den sterke veksten i Bergen et resultat av at vi forelsker oss oftere på visning og lar hjertet styre investeringene snarere enn lommeboken? Neppe.

Veksten i boligpriser og husholdningsgjeld er først og fremst etterspørselsdrevet som følge av en sterk inntektsvekst, lavt rentenivå, lav arbeidsledighet, sterk befolkningsvekst og en gunstig boligbeskatning. For Bergen sin del kan man legge til knapphet på boliger.

Å kjøpe bolig er en stor investering. I følge Eiendom Norge koster snittboligen i Bergen nå om lag 2.850.000 kroner.

Myndighetene i Norge er bekymret for en sterk boligprisvekst i kombinasjon med for høy gjeldsgrad hos husholdningene. Dagens lave rentenivå gjør det mulig for husstander selv med ordinære inntekter å betjene store lån sammenlignet med husstandsinntekten.

Finanstilsynet har derfor kommet med forslag til nye boliglånskrav. Tilsynets «verktøykasse» er for så vidt målrettet og treffsikker for å kjøle ned etterspørselssiden av boligmarkedet. Men «den store verktøykassen» som gjør noe med både tilbud og etterspørsel: Raskere boligbygging og endring av skattesystemet, mangler.

Ingen er tjent med at boligprisene er så høye at inngangsbilletten for å komme seg inn på boligmarkedet øker år for år. Slik situasjonen er nå er det spesielt i byene det er høye priser. Det er ugunstig, rett og slett fordi det er i alles interesse at også folk med normale lønnsinntekter skal ha råd til å bo i byene.

Hovedutfordringen er at boligbyggingen er lav, og det spesielt i pressområder. Ifølge beregninger Prognosesenteret har utført for Boligprodusentenes forening er det i Bergen et årlig byggeunderskudd på 875 boliger. Det er mer enn i alle andre norske byer med unntak av Oslo.

Det er derfor ikke overraskende at boligprisene stiger mer i Bergen enn i andre byer. Ta for eksempel Kristiansand. Der har boligbyggingen vært høyere og forholdet mellom tilbud og etterspørsel mer balansert slik at prisene har steget 11,4 % siste 5 år mot 43 % i Bergen.

Hva så med deg som planlegger boligkjøp? Hva bør du tenke på før du klasker millioner på bordet for et nytt husvære?

Det første du må gjøre når du skal aktivt søker ny bolig er å finne ut hvor mye du kan kjøpe for. Ta et møte med banken og søk om et finansieringsbevis. Hvor mye du til syvende og sist kommer til å få låne av banken beror på din betjeningsevne, sikkerheten du stiller og ikke minst din betalingsvilje. Ønsker du fremdeles å ha litt fleksibilitet i hverdagen – ja da må låneforpliktelsene dine reflektere det.

Fordelen ved å ha et finansieringsbevis klart før du går på boligjakt, er at du da vet hvor mye du kan kjøpe for, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste. Et finansieringsbevis fra Sparebanken Vest er gyldig i tre måneder ad gangen.

Husk at du skal leve med boliginvesteringen i mange år, så den bør ikke være et resultat av en forbigående forelskelse. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år?

Vær forberedt til visningen. Les salgsoppgaven i forkant og spør megleren dersom du lurer på noe. Orientér deg i nabolaget, og sjekk at de servicetilbud du bruker er tilgjengelige, f.eks butikk, kollektivtransport, skoler. Mange er for kjappe på visning – bruk nok tid! Og husk å sjekke bad, kjøkken, kjeller og loft ekstra nøye! Fukt og lekkasjer er blant de hyppigste årsakene til reklamasjoner ved bolighandel. Og - hva med det elektriske anlegget? Mye av dette er det ofte vanskelig å få en klar oversikt over. Det ideelle er derfor å ha med en bygningskyndig på visningen.

Spør gjerne også en venn om hva han eller hun mener om boligen. Dette er tidspunktet hvor de vil si sin ærlige mening. Det gjør de kanskje ikke etter at du har kjøpt.

Det mest krevende i en budrunde er å holde seg til det maksbeløpet man har besluttet i forkant. Unngå å strekke strikken. Her kan forhåpentligvis finansieringsbeviset være en god rettesnor, slik at «kjærlighet ikke gjør blind».

Lykke til og nyt våren!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor