Bedrift
Farge
Faksimile av forside i Dagens Næringsliv 26. februar 2015
Faksimile Dagens Næringsliv 26. februar 2015.

Hvor mye kan og bør du låne?

Det kommer ingenting godt ut av om noen påtar seg for mye lån, verken for låntaker eller banken. Det er heller ikke slik at man kan låne ubegrenset. Så hva bestemmer hvor mye lån du får?

Sjefen for Norges Bank, sentralbanksjef Øystein Olsen, ble nylig gjengitt i Dagens Næringsliv da at han advarte studenter mot å ta opp lån til pipen. Fornuftig! Men det mange gjerne lurer på når de går på boligjakt er: Når er pipen nådd? Student eller ikke, når du skal søke om boliglån er det tre hovedelementer banken vektlegger.

Betalingsevne: Her vil i de aller fleste tilfeller arbeidsinntekten din og størrelsen på den være avgjørende for hvor høyt lån du vil kunne klare å betjene. Har du en rekke lån eller andre forpliktelser fra før som du også skal betjene, som f.eks studielån og billån, vil dette komme med i den totale vurderingen. Banken ser på din samlede gjeld når din betalingsevne blir vurdert. Som dokumentasjon på betalingsevne benyttes ofte siste års selvangivelse og de siste lønnsslippene dine. 

Betalingsvilje: Ingen vil låne bort penger til noen man på forhånd vet ikke har planer om å betale tilbake. Har du en ryddig økonomi som viser at du betaler regninger innen forfall? Ønsker du lån bør du ikke ha betalingsanmerkninger eller overtrekk på konto. Banken ser også på din vilje til å spare og sette til side penger. 

Sikkerhet: Banken krever sikkerhet i noe for å låne deg penger. Det betyr at banken tar pant i boligen du kjøper, eventuelt med tilleggsikkerhet i en annen bolig eller noe annet. I Norge er det i dag vanlig at man må stille 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital. Det kan gjøres unntak fra dette hvis du for eksempel kan stille tilleggssikkerhet eller har veldig god likviditet. 

I Sparebanken Vest får alle våre kunder en individuell lånebehandling, og i våre låneberegninger legger vi alltid inn at du må tåle en rentestigning på opptil 5 prosentpoeng. For å vite eksakt hvor mye du kan og bør låne anbefaler jeg at du har en gjennomgang av din økonomi med en rådgiver i banken. Og når dere har fått alle detaljer på plass kan du få utstedt et finansieringsbevis som et håndfast bevis på hvor mye du kan by for drømmeboligen. 

Da har – forhåpentligvis - boliggjelden din ikke nådd helt til pipen!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor