Bedrift
Farge
sparegris

Hvor sensibel er din økonomi?

- Det er ingen krise, fastslo finansminister Siv Jensen nylig etter et møte med statsministeren og sentralbanksjefen. Nordmenn flest tror heller ikke at en eventuell økonomisk nedgang vil ramme dem selv.

63 prosent av befolkningen tror det er sannsynlig at norsk økonomi er på vei inn i en periode med svakere vekst. Bare 8 prosent tror det er usannsynlig, mens 11 prosent ikke er sikker, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Sparebanken Vest. 

10 prosent av befolkningen tror de selv kommer til å bli rammet av en periode med svakere økonomisk vekst, mens 26 prosent forventer at nær familie eller nære venner kommer til å bli rammet. Det er altså et stort gap med hva vi tror om oss selv og hva vi tror om alle rundt oss. Det er jo et litt interessant fenomen i seg selv. 

Er det grunn til å være bekymret på egne vegne?

Vel, egentlig ikke selv om oljeprisen har falt og vekstutsiktene for Norge er dempet. Årsaken er at Norge har lav arbeidsledighet, høy sysselsetting, vekst og overskudd. Man kan komme langt med å ha en optimistisk innstilling til ting. Samtidig må man ikke lukke øynene helt for at man selv kan få føle på kroppen at veksten i norsk økonomi dempes.  

En av de negative konsekvensene dersom norsk økonomi går inn i en lavkonjunktur er økt ledighet. Både Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og Sparebanken Vest tror arbeidsledigheten vil øke i 2015.

Det ventes imidlertid ingen kraftig økning i arbeidsledigheten, og folk flest sitter trygt i jobbene sine og har stabile lønnsinntekter i sikte. Man skal ikke gå rundt og være redd for å miste jobben. 

Likevel anbefaler jeg alle til å ta en gjennomgang av sin egen økonomi for å se hvor sårbar den er fra tid til annen. Langsiktig planlegging og et bevisst forhold til hva pengene dine går til, vil gjøre deg bedre forberedt på eventuelle økonomiske kneiker.

Arbeidsinntekten din er i de fleste tilfeller nøkkelen til hvordan økonomien din er og den livsstilen du fører. Arbeidsinntekten danner grunnlag for hvor stort lån du kan få og derav boform og eiendeler, forbruk og spareevne. I Norge er vi så heldige at dersom vi mister jobben, har vi et godt sikkerhetsnett og et velutbygd velferdssystem. Det bidrar til at man går ikke fra god inntekt til null i inntekt over natten, men arbeidsinntekten vil gå ned og det kan skape utfordringer.

Det kan likevel være greit å teste hvor sårbar økonomien din er om du skulle få redusert arbeidsinntekt. 

  1. Begynn med å få deg en oversikt over ditt forbruk og dine inntekter.  Gå gjennom de siste måneders kontoutskrift og se hva som er faste utgifter og hva som er variable utgifter. 
  2. Hvilke variable utgifter kan du kutte ut på kort varsel dersom det blir nødvendig?
  3. Betal ned mer på gjelden din. Benytt den lave renten vi har nå til å betale ekstra ned på lånet ditt.  
  4. Dersom du synes det er utfordrende å få endene til å møtes er mitt råd å ta kontakt med banken så tidlig som mulig. Da kan dere sammen se på hvordan du kan omdisponere økonomien din, og eventuelt avtale endringer i for eksempel spare- eller nedbetalingsplanen.
  5. Vær åpen med din familie og venner om din økonomiske situasjon. Husk at det er store muligheter for at det blant dem finnes noen som kan gi gode råd. Å møte en økonomisk kneik er vanligere enn man tror. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor