Bedrift
Farge

Ta kontroll

«Ja, men kjolen var til 70 prosent…. Så da ble det ikke så dyrt likevel. Og disse buksene var 3 stk for prisen av 2, så da tok jeg like godt en i hver farge.»
Min venninne viste meg triumferende de nye antrekkene hun hadde handlet. Igjen. Det var nemlig ikke første gangen hun fylte skapet med ”fine, nye ting hun egentlig ikke har bruk for, og antakelig har fra før”. Og min venninne er neppe den eneste som lider av denne ekstreme kjøpertrangen.

- Men, du…, forsøkte jeg forsiktig. – Klarer du å spare noe, eller bruker du hele lønningen hver måned? Stemningen i rommet ble trykket.

En tommelfingerregel jeg anbefaler alle er å ha ca to netto månedslønner i det vi kaller for bufferkapital som du kan bruke i trange tider eller til uforutsette utgifter. Det vanligste er å ha disse midlene plassert på en høyrentekonto med et fåtall tillatte uttak per år.

Tall fra Sparebanken Vest viser at 51 % av våre kunder har en høyrentekonto. Det lover bra! Snitt innestående beløp for alle aldersgrupper lover også bra for det er nemlig hele 141.000 kroner. Ser man på aldersgruppen 26-34 år, hvor ofte uforutsette utgifter skaper stort hodebry, faller snittinnskuddet til 52.000 kroner. Blant våre kunder er det også slik at det er flere kvinner enn menn som har høyrentekonto og flere kvinner har spareavtale knyttet til denne kontoen enn menn (flere menn sparer imidlertid i fond). Samtidig har menn høyere gjennomsnittlig sparebeløp enn kvinner.

Jeg skulle gjerne sett at flere hadde en høyrentekonto med innestående bufferkapital. Er du blant dem som synes det er vanskelig å sette til side en sum hver måned? Da er mitt neste råd; la det gå et automatisk trekk på et fast beløp fra lønnskontoen din rett til høyrentekontoen samme dag som lønningen kommer. For ”ute av syne, er ute av sinn”, og det blir summer av det til slutt. Men kanskje best av alt, da rekker heller ikke pengene å brenne i lommeboken neste gang du går forbi et tilbudsstativ.

Lykke til med livet som (litt mer) «window-shopper»!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor