Bedrift
Farge

Ung og naiv leietaker?

Yippi! Gleden og lettelsen er som regel stor. Etter å ha blitt utkonkurrert på flere visninger var endelig tak over hodet sikret. Kampen om studenthybelen er i gang! For hver dag skolestart rykker nærmere er det flere som kan glede seg over å ha kommet i havn med boligjakten.
Men ikke la lykkerusen over å ha skaffet bopel medføre risiko for at du går på en saftig økonomisk smell i fremtiden.  
Stikkordet er depositumskonto. Det bør du ha! Syv av 10 studenter leier nemlig bostedet sitt, ifølge en studentundersøkelse fra Bergen. 

I et leieforhold er det vanlig at leietaker betaler inn et beløp på en konto som sikkerhet for skyldig leie, skade på boligen og eventuelle andre krav som måtte oppstå. 

Dersom det skal betales et depositum skal det opprettes en særskilt depositumskonto i utleiers bank. Kontoen åpnes i leietakers navn og leietaker betaler inn depositumsbeløpet, mens utleier blir disponent. Ifølge Husleieloven er det at det er huseier som skal dekke kostnaden ved opprettelsen av en slik konto. Videre er det slik at så lenge leieforholdet varer, kan ingen av partene disponere over beløpet på egenhånd. 

Hvorfor er det så viktig med en slik konto? Jo, hvert år går mange i fellen og setter depositumet inn på utleiers personlige konto. Ikke gjør det, selv om du ikke ønsker å fremstå som en ”Vanskelig-Per” overfor huseier. Sitter huseier på pengene, har du ingen kontroll og det kan bli vanskelig å få igjen pengene. Leietaker skal også få opptjente renter utbetalt. 

Hvor høyt beløp? Maksimalt kan utleier kreve et depositum som tilsvarer 6 måneders leie. Det vanligste er imidlertid to eller tre. Det er også mer overkommelig for en ung student. 

Heldigvis ser vi at stadig flere åpner en slik konto. Det er nå langt flere depositumskonti hos Sparebanken Vest enn for noen år siden.

Husker du også å sjekke at du har reise- innbo og uføreforsikringer i orden? Fint! Da kan du bære inn eiendelene dine og begynne å lage det hjemmekoselig. 

God fornøyelse!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor