Bedrift
Farge

Tid er penger

Hva i all verden har tid med penger og økonomi å gjøre tenker du kanskje? Vel – ganske mye faktisk.

Noen ting endrer seg aldri. Tid er et eksempel. Vi regner tiden i sekunder, minutter, timer, måneder og år. Tiden måles i forhold til solen, og det har den gjort så lenge vi kan huske. 

Tid er mellomrommet fra et klokkeslett til et annet. Tid er også tidsrommet mellom to hendelser, mellom i dag og i morgen, eller mellom 70- og 80 tallet. Tiden er fremtiden som snart blir fortiden. Du kjenner fortiden, men ikke fremtiden. 

Hva i all verden har tid med penger og økonomi å gjøre tenker du kanskje? Vel – ganske mye faktisk. 

Som regel gjør vi mennesker (og spesielt her i den vestlige delen av verden) alt for å få unnagjort flest mulig gjøremål på kortest mulig tid. Vi klager ofte over at vi har for liten tid, og at vi gjerne skulle hatt mer av den. For det er sant. Noen ganger gjør tidsbruk underverker. Som for eksempel når du lager en gjærbakst. Én time og deigen har blitt dobbelt så stor. 

Eller for å ta et mer relevant og aktuelt økonomisk eksempel. I disse dager går det ut tusenvis av svarbrev til håpefulle unge mennesker om hvorvidt de har fått studieplass eller ikke i Bergen. I Bergen bor ifølge Studentsamskipnaden det om lag 30.000 studenter. Majoriteten av disse kommer utenbys fra. Og det er nå klappjakten begynner. Nytt studiested, ny by, hvor skal jeg bo? Og hvor mange penger har jeg til rådighet for å skaffe meg tak over hodet? 

Eie eller leie?
Da dukker det opp et relevant spørsmål: Skal jeg eie eller leie bosted? Hva lønner seg? Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, men jeg skal forsøke å gi deg noen stikkord som kan tippe beslutningen den ene eller andre veien. 

I Norge er det nærmest opplest og vedtatt at det lønner seg å eie egen bolig. Faktisk eier 83 % av norske husholdninger den boligen de bor i, ifølge SSB. Samtidig favoriserer også det norske skattesystemet boligeiere. Har du boliglån og betaler for eksempel 100.000 kroner i årlige renteutgifter, får du altså tilbake 28.000 kroner fra staten i såkalt rentefradrag. Videre settes ligningsverdien på eiendom relativt langt lavere enn for andre spareformer. Det betyr lavere formuesskatt for de som er så heldige og ha den problemstillingen. Og – selger du boligen etter å ha bodd der minst 12 av de siste 24 måneder, så er det ingen gevinstbeskatning. 

En annen sentral dimensjon som også har bidratt til at flere nordmenn de siste årene har hoppet på boligkarusellen er prisutviklingen. Da mine foreldre kjøpte sin første leilighet i 1972 betalte de 24.500 kroner for en 3-roms leilighet. En leilighet i det samme komplekset i dag koster over 2,3 millioner kroner. Hva har skjedd? Norske lønninger og norsk velstand har økt betraktelig fra 1972 til i dag, men økningen i boligprisene har vært kraftigere enn økningen i norske lønninger. Det har medført at mange har tjent penger på å eie sin egen bolig. Enten ved at de har kjøpt og solgt flere ganger, eller ved at de i dag sitter på store urealiserte eiendomsverdier. 

I lys av prisutviklingen er det derfor ikke overraskende at 10 % i en undersøkelse Sparebanken Vest nylig gjennomførte med Respons Analyse svarer at den økonomiske beslutningen de angrer mest på var at de ikke kjøpte eller bygget bolig tidligere enn de gjorde. En typisk kommentar er ofte at «Å leie er som å kaste penger ut vinduet». Betaler du ned lån på egen bolig, går i det minste avdragene med til å betale inn til deg selv. Burde ikke svaret da være opplagt, nemlig at det lønner seg å eie? Spesielt med tanke på at leietakere ikke får noen som helst form for skattestimuli? Nei, ikke nødvendigvis. 

For det første koster det å eie bolig. Du må ha penger til inngangsbilletten, det vil si ofte minst 15 % egenkapital. Du må betale avdrag og renter på boliglånet og du må som boligeier betale kommunale avgifter, bygningsforsikringer, eventuelle felleskostnader til sameiet og vedlikehold. Dette er kostnader man ikke har som leietaker. I tillegg er det også noen andre momenter man må ta stilling til dersom man ønsker å eie boligen. Renten kan stige, du kan miste jobben og få problemer med å betjene gjelden, og dersom mange mister jobben samtidig blir det vanskeligere å selge boligen. Du mister dessuten mye av den fleksibiliteten en leietaker kan ha, og den boligen du kanskje kjøpte for 7 år siden i byens hippeste strøk, er ikke nødvendigvis det lenger den dagen du skal selge. 

For det andre så kommer det an på tiden. Når du skal kjøpe og senere selge en bolig pådrar du deg en del transaksjonskostnader. Kostnader i forbindelse med bruk av eiendomsmegler, avisannonsering, dokumentavgift og tinglysningsgebyr. Det vil derfor ta en viss tid før du tjener inn dette i form av forventet verdistigning på boligen. Ønsker du å gjøre konkrete beregninger finnes det en god ”eie-eller-leie” kalkulator utarbeidet av Finans Norge. Denne viser hvor mange år du bør ha eiet - kontra leiet - en bolig, for at det skal være lønnsomt gitt ulike kriterier. Den vil også vise at eiertid kan gjøre underverker for boligeiere.

 Men så – tusen-kroners-spørsmålet: Hvordan kommer prisene til å utvikle seg fremover? Det hjelper dessverre ikke å se bakover i tid for å finne ut hvordan boligmarkedet skal utvikle seg fremover i tid. Historisk har som nevnt boligprisene gått oppover, men fortiden gir ingen garanti for fremtiden. Boligprisene svinger. Det har de alltid gjort og det kommer de til å fortsette med. 

For å være bedre posisjonert til å ta del i boligprisveksten, bør derfor en boliginvestering foretas med helst minst fem års perspektiv for øyet. Det er en stund det, og særlig for studenter med en sårbar økonomi og et kort tidsperspektiv kan derfor et leiealternativ være å foretrekke. 

Og igjen: Det eneste som er helt sikkert når det gjelder tid, er at ett år for meg består av akkurat like mange dager, timer, minutter og sekunder som den gjør for alle andre. Snakk om likedeling. Vi bare utnytter tiden ulikt.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor