Bedrift
Farge

Nødvendige plastkort

«Ikke godkjent» lyste mot meg. Det knøt seg i magen. Pulsen steg. Var det tomt på konto? Jeg forsøkte en gang til. Samme melding. Krise. Første dag i ferien.
«Har du et annet kort?» spurte kassadamen på minimarkedet på gebrokkent engelsk. Jeg lette febrilsk i lommeboken og tittet brydd på alle som sto bak meg i køen. Heldigvis fant jeg et annet, og fikk betalt.

Jeg er neppe den eneste som har vært utsatt for en slik situasjon. Men hva skjedde egentlig?

I likhet med andre nordmenn har jeg mer enn ett kort. Ifølge Visa Norge har vi som er over 18 år minst to visa-kort i lommeboken. Og Visa er bare en av flere kortleverandører, så ved en kjapp opptelling i lommeboken, har antakelig de fleste enda flere kort.

Hvor mange kort trenger du? Jeg vil påstå to, avhengig av alder og livssituasjon. «Alle» har et debetkort, det vil si et kort som er direkte knyttet opp mot bankkontoen din. Typisk lønnskontoen. Over 50 % av betalingene vi nordmenn foretar oss blir, ifølge betalingsløsningsselskapet Nets, betalt med et debetkort. 20 % betaler vi fortsatt kontant, mens 14 % betaler vi ved hjelp av et kredittkort. Nordmenn er faktisk de mest ivrige kredittkortbrukere i Norden og spesielt på utenlandsferier, hvilket er positivt.

På sommerferie bør du reise med to kort. Da har du nemlig en back-up dersom det ene kortet ikke virker. Det kan også være lurt å oppbevare de to kortene adskilt. Fordelen med å bruke kredittkortet mest mulig på tur er at du får alle utgiftene fra ferien på ett kort, og du kan studere regningen i etterkant. Slik klarer du i større grad å skille feriebudsjettet fra den daglige husholdningsdriften.

Jeg var fremdeles oppjaget og andpusten da jeg kom tilbake til de andre ved bassenget. «Bankkortet virket ikke». «Ja, jeg skjønte det,» kom det rolig fra sidelinjen. «Det kom melding på telefonen din». Åh, ja. Selvfølgelig. Regionsperren. Den hadde jeg glemt å ta av. Heldigvis hadde jeg lagt inn varsling på telefon. Jeg logget inn i mobilbanken og fikk fjernet regionsperren for den aktuelle verdensdelen. Sak oppklart. Puls normal. Nå kunne ferien begynne. 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor