Bedrift
Farge

Hvordan unngå overtrekk på konto?

Har du hatt spaghetti-perioder i livet? Altså perioder hvor middagsmenyen besto av spaghetti med ketchup fordi det var det rimeligste du kunne finne som gav metthetsfølelse?
Uansett - noen perioder i livet lever vi mer smalhans enn andre. Årsaken er gjerne at det er dårlig samsvar mellom inntekt og utgifter, eller at man rett og slett ikke har god nok kontroll på pengeflyten. Resultatet kan bli minus på konto, dårlig betalingshistorikk og svekket evne til å få lån i banken.

Økonomistyring er en egen fagdisiplin – og en disiplin det kun er oppside ved å mestre. Det synes i hvert fall jeg, og det er ikke uten grunn at både banker, interesseorganisasjoner og regjeringen ønsker å innføre mer opplæring i personlig økonomi i skolen. Nylig gav også regjeringen midler til Finans Norge til utvikling av en ny ØkonomilApp. Det er en App som skal inspirere unge til å lære mer om personlig økonomi.

Hva kan du gjøre for å få bedre styring på dine penger?

Under følger en liten sjekk-liste eller tips til hvordan du kan få bedre økonomistyring:

• Begynn med å få oversikt. Hvor mye får du totalt utbetalt i måneden og hvor mye har du i utgifter.

• Gå gjennom tre kontoutskrifter (f.eks mars – april – mai) og forsøk å lage en oversikt over hvor mye du har i faste utgifter per måned.

• Skaff deg så en oversikt over hvor brukspengene går. Et godt utgangspunkt for å sammenligne om du sløser eller lever mer moderat er Standardbudsjettet fra SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning).

• Lag et konto-system som gjør at du har én regningskonto, én brukskonto og én sparekonto.

• Prøv å sette flest mulig faste regninger som f.eks låneavdrag/husleie, forsikringer, barnehage/ SFO-regning, kabel-tv og internett osv på automatiske trekk som går fra regningskontoen.

• Spre lønningen din straks den ankommer til de ulike kontoene hvor pengene «hører hjemme».

• Lag deg et varslingssystem for å unngå kjedelige overraskelser. Banken tilbyr SMS-varsling til mobiltelefonen din om dekningen på konto kommer under et angitt beløp.

• Mobilbank er praktisk og enkel å logge seg inn på. Sannsynligheten for å få bedre oversikt og evne til å følge med på pengestrømmene vil jeg anta øker med antall innlogginger.

• Gjør opp status hver måned før neste lønning ankommer. Er du i balanse? Eller lever du over evne? Da må du i så fall gjøre noe med enten inntekten eller forbruket. På kort sikt klarer de færreste å øke inntekten, og det er derfor enklere å justere ned forbruket.

• Sitter du igjen med mye på konto hver måned? Kan du avsette enda mer til sparekontoen enn det du gjør? Eller betale ekstra ned på lånet? Husk at det er en form for sparing det også.

Lykke til! 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor