Bedrift
Farge

Er fastrente noe for deg?

Vel overstått sommerferie! Jeg håper den har vært flott, og at ikke ferieutskeielsene har tatt helt knekken på lommeboken.
Mens mange tidligere hadde en litt tung måned økonomisk i august fordi økt pengebruk på ferie ble toppet av regningen fra Lånekassen i august, har nå Lånekassen kommet med ny betalingsordning som gjør at man skal betale månedsvis og ikke kvartalsvis. Det betyr at for august i år vil regningen komme som før, men beløpet vil være på om lag en tredjedel av det du ellers ville betalt.

I følge Lånekassen innfører de månedlig betaling fordi svært mange kunder etterspør det, og fordi de fleste får lønnen sin hver måned.

Etter min mening høres denne omlegging fornuftig ut. Det gjør det enklere å sette opp hvor store månedlige utgifter man har, og vil antakelig medføre at færre får en unødvendig likviditetsskvis hver tredje måned.

Er du også av typen som foretrekker å vite fra måned til måned hvor mye du skal betale i lån og avdrag? Da kan fastrentelån – enten det er på studie- eller boliglånet – eller begge deler være noe for deg.

I Norge er det vanligste å ha såkalt flytende rente på boliglånet. Flytende rente betyr at rentesatsen følger den generelle utviklingen i rentenivået. Dette innebærer at renten, og dermed dine renteutgifter, kan øke og synke i løpet av lånets løpetid. Historien viser at flytende rente som regel lønner seg over tid, men det krever at du har økonomi til å tåle renteoppgang.

Visste du at bare rundt 10 prosent av alle norske boliglån er fastrentelån? Andelen fastrentelån er langt mindre her til lands sammenlignet med andre land i verden.

Det bør likevel ikke være et argument for ikke vurdere å binde renten.

I utgangspunktet passer fastrente for de aller fleste kunder. Men spesielt for kunder med høy belåningsgrad, som for eksempel deg som er i etableringsfasen og som gjerne har både boliglån og studielån, så kan det være hensiktsmessig å ha en klar forutsigbarhet på hva du skal betale fremover. Fastrentelån passer for deg som ”ønsker å sove godt om natten” eller som ønsker en forsikring mot renteoppgang. Fastrente betyr at renten avtales for en bestemt tidsperiode. Renten kan bindes i 3, 5 eller 8 år. En kombinasjon av de to låntypene er også mulig.

Både banker og Lånekassen tilbyr de to låntypene. Mens Sparebanken Vest reduserte renten på fastrentelån tidligere i år, går fastrenten til Lånekassen ned fra 1. september.

Noe for deg? 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor