Privat
Farge
Fått mystisk mail fra sjefen? Se opp for direktørsvindel, såkalt CEO Fraud.

Se opp for direktørsvindel!

Har du fått en mystisk e-post fra «sjefen»? Direktørsvindel, såkalt CEO Fraud, blir mer og mer utbredt.

Direktørsvindel, «CEO Fraud» på engelsk, kan defineres som svindel utført ved hjelp av e-post eller SMS fra personer som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften.

Målet med direktørsvindel er å lure en økonomimedarbeider til å betale en faktura eller overføre penger til en konto, vanligvis i utlandet. Svindlere bruker litt ulike fremgangsmåter, men målet er penger og hovedprinsippene er de samme. Et nøkkelelement er at svindleren spiller på at ofrene er travle og at overføringer/betalingen av penger må skje raskt.

Svindlerne blir stadig grundigere i sine forberedelser. Navn på nøkkelpersoner i bedriften blir identifisert. I tillegg blir det etablert domene med bedriftens navn for å kunne opprette epost-adresser som ligner på de bedriften faktisk har.

Svindleren sender en e-post eller SMS som tilsynelatende kommer fra en direktør i selskapet til en økonomimedarbeider. «Direktøren» ber om en større overføring til et gitt kontonummer, eller varsler om at en slik overføring er nødvendig i påvente av videre kommunikasjon.

Det kan også bli vedlagt en falsk faktura ved e-posten. Hvis mottakeren, altså økonomimedarbeideren, svarer på henvendelsen, blir svaret sendt til svindlerens e-postadresse og ikke til direktørens e-postadresse som står i avsenderfeltet. E-postene er velformulert på norsk, og signert slik «direktøren» vanligvis gjør.

Kjennetegn man må være oppmerksom på:

  • Er det en e-post eller SMS hvor du blir bedt om å overføre penger uten videre dialog og at dette haster kan dette være et svindelforsøk.
  • Les e-posten nøye og se etter unormale elementer. Dette kan være manipulert «Fra»-felt, bruk av .com i stedet for .no, endringer i e-postadressen og i språket forøvrig.
  • Formuleres mailen med en fremtoning i retning av tillit, trussel eller fristelser så er dette kjente tegn på svindelforsøk.
  • Se nøye etter og kontroller betalingsinformasjon og/eller faktura mot tidligere transaksjoner.

Råd:

  • Les e-post hvor det anmodes om overføring av penger to ganger.
  • Ledelsen bør informere sine økonomimedarbeidere på forhånd, hvis de vet at det kan være aktuelt med raske pengeoverføringer i tiden som kommer.
  • Hvis du som økonomimedarbeider mottar e-post fra sjefen om å overføre penger, så send sjefen en SMS hvor du ber om at overføringen bekreftes.

Dersom transaksjonen gjennomføres:

  • Ring banken på telefon 05555 med en gang for å varsle om hendelsen.
  • Anmeld saken til politiet.

Ring oss

Tlf  915 05555, man-søn 07-23

Finn kontor

Du finner oss over hele Vestlandet.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Fyll ut skjema med din henvendelse.

Skriv til oss