Hopp til hovedinnholdet
SPV Vestlandsindeksen-2024

Vestlandsindeksen #2 2024

Ser bedre ut enn på tre år

Vestlandsindeksen viser at optimismen fra starten av 2024 fortsetter å stige også i andre kvartal. Reiselivsnæringen er en av næringene som har høye forventninger. – Vi har merket en positiv økning siden februar både blant næringsliv, turister og private, forteller Anita Nybø på Fløyen i Bergen.

En gruppe tyske turister går av Fløibanen og fyller utsiktspunktet på populære Fløyen i Bergen. Like ved trommer en buekorpsgutt for avdukingen av ny steinkunst på fjelltoppen. Dette er ikke uvanlig for Fløyen-sjefen. Men også hun merker den positive endringen etter krevende år for næringen og den norske økonomien.


– Vi har økt aktivitet fra næringslivet både på utendørs teambuilding og på små og store arrangementer i restauranten. Vi merker også økt etterspørsel fra lokale og tilreisende turister, sier Anita Nybø, administrerende direktør i Fløibanen AS. 

Anita Nybø på Fløyen i Bergen bekrefter økt aktivitet i reiselivsnæringen. Se samtalen med Margunn Minne, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest.

Vestlandsindeksen viser at både utvikling av resultatene for de tre foregående månedene, men også forventningene til de neste seks, er større enn på tre år. Gode historiske resultater varierer som oftest i takt med forventningene til det neste halve året. Både i første og i andre kvartal 2024 har forventningene steget enda raskere enn resultatene.


Sterke resultater 

Resultatutviklingen har generelt vært stigende siden fjerde kvartal 2022. Oppgangen gjennom de siste seks kvartalene har vært jevn, og indeksen er nå på tilsvarende nivå som før pandemien startet. For andre kvartal 2024 øker resultatindeksen til 59,8, en oppgang på 2,1 poeng fra forrige kvartal. Nivået er nå 5,4 poeng over lavpunktet for 2022. Resultatene er godt forankret på tvers av mange næringer og regioner, og vitner om at stemningen er god blant vestlandsbedriftene. 


Selv om alle fire regionene på Vestlandet har hatt en positiv utvikling, er det Rogaland som skiller seg ut med den største økningen i resultatindeksen, der den stiger med 2,9 poeng til 64,6. Sogn og Fjordane følger tett etter med en økning på 2,8 poeng, mens Møre og Romsdal og Hordaland øker med henholdsvis 2,1 og 1,2 poeng. 


Prioriterer de ansatte  

På Fløyen i Bergen er det flere positive tendenser: 


– Normalt har vi 1-2 mindre grupper på teambuilding i uken. Forrige uke var det hele 200 personer som deltok på et slik bedriftsarrangement. Det viser at bedriftene vil prioritere de ansatte. 


Fløien-sjefen merker også økt booking i restauranten både fra private og næringslivet. 


– Det tilsier en økt evne til å bruke penger på god mat og drikke, poengterer Anita Nybø.